A rozáceás betegekre az Alzheimer-kór magasabb kockázata leselkedik?
Egy friss kutatás azt mutatja, hogy összefüggés állhat fenn a lakosság mintegy tíz százalékát érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség, a rozácea, és a demencia valamint az Alzheimer-kór megnövekedett kockázata között.   

Az Annals of Neurology április 28-i számában megjelent tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rozáceás betegeknek nem kell aggódniuk az eredmény miatt. „A betegeknek nem szabad elfelejteniük azt, hogy a rozácea jelenléte még nem garantálja azt, hogy Alzheimer-kór fog kialakulni bennük” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Alexander Egeberg, a koppenhágai Herlev és Gentofte Kórház munkatársa. „Az igazság az, hogy bár a kockázata a rozáceás betegekben enyhén magasabb, mint az általános népességben, az abszolút kockázat így is elég alacsony.”


Egeberg kutatócsoportja a dán országos egészségügyi adatbázisból vizsgált meg 1997. és 2012. közötti adatokat. A vizsgálatba az ország teljes, körülbelül 5,6 milliós népességét bevonták, akik közül 82 ezer rozáceás beteget regisztráltak.


A kutatók kimutatták, hogy a rozáceában szenvedő betegek esetében hét százalékkal magasabb volt bármilyen típusú demencia kialakulásának kockázata, az Alzheimer-kór megjelenésének valószínűsége pedig 25 százalékkal bizonyult magasabbnak, mint a rozáceában nem szenvedő emberekben. Az is kiderült, hogy a nőket nagyobb mértékben sújtja a jelenség, mint a férfiakat. Az adatok azt mutatták, hogy a rozáceás nőkben 28 százalékkal magasabb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, míg a bőrbetegségben szenvedő férfiak esetében 16 százalékkal magasabb ez a kockázat.


A kutatók arról is beszámoltak, hogy az életkor is szerepet játszik a kérdésben. Kiderült, hogy a rozáceás betegekre leselkedő Alzheimer kockázat jelentősen, 20 százalékkal megnőtt azok esetében, akik 60 éven felüli korban kerültek be először a kutatásba.

Egeberg mindezek ellenére hangsúlyozta, hogy a kutatás mindössze kapcsolatot tudott kimutatni a demencia és a rozácea között, ami még nem bizonyít ok-okozati összefüggést a kettő között.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 06 09:00:00/