A soványak gyakrabban depressziósok
Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a túlságosan vékony férfiak és nők egyaránt nagyobb arányban vannak kitéve a mentális betegségeknek, bár az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon a soványság okozza-e a depressziót, vagy a depressziósoknak rosszabb az étvágyuk, és így könnyebben lefogynak.
A Szöuli Orvosi Egyetem kutatói 183 korábbi tanulmány adatait nézték át, melyekből az derült ki, hogy a depresszió és a soványság között mindkét nem esetében összefüggés mutatható ki, ugyanakkor a hízás és a depresszió közötti kapcsolat csak a nőkre jellemző. Az is kiderült, hogy az elhízás mértékével egyenes arányban nő a depresszió mértéke is, vagyis minél kövérebb valaki, annál jobban fog szenvedni a depressziótól.

A kutatók hozzátették, hogy a jelenlegi soványságkultusz jobban hat a nőkre, mint a férfiakra, míg férfiaknál az enyhe túlsúly inkább a depresszió csökkenésével jár együtt.

Amint arra dr. Agnes Ayton, étkezési rendellenességekkel foglalkozó szakember felhívta a figyelmet, az optimális táplálkozás alapvető fontosságú mind a testi, mind a lelki egészség szempontjából, és a kezelőorvosoknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk minden olyan páciensükre, akik hirtelen sokat fogynak, illetve nők esetében akkor is, ha híznak.

Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 25 12:00:00/