A szervátültetettek világjátékára utazó magyarok letették esküjüket
A XX. szervátültetettek világjátékára utazó magyar csapat tagjai letették az esküjüket pénteken. 
A fogadalomtétel szövegét Gyurkó Alexandra úszó mondta el a Magyar Sport Házában megtartott eseményen, melyen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében sok sikert és jó egészséget kívánt a magyar szervátültetett sportolóknak.
Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a fogadalomtétel előtti sajtótájékoztatón elmondta, az argentínai Mar del Platában augusztus 23. és 30. között sorra kerülő játékokon 60 ország 1500 sportolója vesz majd részt, a magyarok nyolc sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában - 31 versenyzővel és tíz kísérővel képviseltetik magukat. A sportvezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország a szervátültetettek világjátékán 1999 óta mindig az első öt között végzett a nemzetek pontversenyében.
"Szeretnénk most is hasonló eredményt elérni, de ezúttal nehezebb dolgunk lesz, mert financiális okokból szűkebb csapattal tudunk csak kiutazni" - fogalmazott Berente Judit, aki hozzátette, idén mind a szponzoroktól, mind a Magyar Olimpiai Bizottságtól kevesebb támogatást kaptak a részvételre, mint két éve, a durbani világjátékok előtt, így az akkori létszám 65 százalékával tudnak részt venni a világjátékokon.
Jelezte, atlétikában és úszásban több világcsúcsot vár a magyar versenyzőktől, de már akkor elégedett lesz, ha valaki az egyéni legjobbját éri el Argentínában. Megjegyezte: a kiutazók mind éremesélyesek, sőt, a dobogóra várományosok közül néhány sportolónak itthon kell maradnia.
A magyar indulók közül 22 vese-, négy máj-, három csontvelő-, egy-egy versenyző pedig vese-, máj-, illetve szívátültetett.
Két évvel ezelőtt a dél-afrikai Durbanben Magyarország 48 sportolóval vett részt a szervátültetettek világjátékán, melyen 38 arany-, 19 ezüst- és 26 bronzérmet nyert, ezzel a 49 ország között a negyedik helyen végzett.


Forrás: mti - Fotó: András Csore (Flickr.com)
2015 AUG 15 22:46:50/