A szex a legjobb stresszoldó?
Nem igazán tudom, hogy a stressz leghatékonyabb ellenszere-e a szex, de annyi biztos, hogy a legjobb.

Nem nagy újdonság hogy, sokkal jobban érezzük magunkat szex után. Azonban lehet, hogy nem ismerjük pontosan azt a mechanizmust, aminek köszönhetően létrejön a testi öröm és az általános jó közérzet közötti kapcsolat?  

Először is, a szexuális aktivitás erőfeszítést és feszültséget kelt, megfelel a fizikai aktivitás egyik formájának. Ezért ez utóbbi alapján az aktus után nyugalmat érzünk.

A szexuális aktus után intenzív megkönnyebbülés érezhető, a vágyhoz fűződő feszültség következményeképpen, ezt követi a szinte abszolút nyugalom. Általában el akarunk aludni. Mint ismeretes, a minőségi alvás nagymértékben hozzájárul a stresszoldáshoz.


Másodszor, egy feltételezés szerint, a szex közben kiválasztódó hormon, az oxitocin megjelenése okozza az olyan kellemes érzések megjelenését, mint a gyengédség és a figyelmesség, ami  igen kedvezőtlen terep a stressz számára.  Az orgazmus során az agyalapi mirigy és a hipotalamusz endorfint bocsát ki, egy másik hormont, amelyet szexualitással való összefüggésében széles körben tárgyaltak.


Végül, az amerikai pszichológus, Dr. Stuart Brody 2006-os tanulmánya szerint, amely a Biological Psychology folyóiratban jelent meg, a szex pozitív hatást gyakorolhat a vérnyomásra, szignifikánsan jobb eredményeket mutatva azoknál a betegeknél, akik szexuális kapcsolatában penetráció is történt szemben azokkal, akik más szexuális gyakorlatokat (maszturbáció, érzéki játékok...) űztek.

E következtetés levonásához, Dr. Stuart Brody egy sor tesztet fejlesztett ki. Férfiakat és nőket (körülbelül ötvenet összesen) tett ki rendkívül stresszes helyzetnek, mint például nagy közönség előtti beszéd és fejszámolás, egy kis idővel (átlagosan egy hét) az után, hogy a kísérlet alanyai közösültek. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik közösültek a vérnyomása gyorsabban esett vissza a normális szintre. Az a tény, hogy a közösülésnek ösztönző hatása van a kismedence területére,arra a területre ahol a legmagasabb az idegvégződések koncentrációja, valószínűleg összefügg a jelenséggel.

Van hozzáfűznivalója?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.santenaturellemag.com
2014 OKT 03 22:44:55/