A szezonális depresszió magyarázata
A hideg, sötét téli napokon normális, hogy úgy érezzük, semmi kedvünk kikelni az ágyból és útnak indulni. Előfordulhat azonban, hogy a téli időszakban jelentkező fáradtság és lehangoltság súlyosabb formát ölt, amelyet szezonális depressziónak nevezünk.  
A szezonális depresszió tünetei jellemzően az év ugyanazon szakaszában jelennek meg, az őszi-téli hónapokban, és gyakorlatilag megegyeznek a depresszió általános tüneteivel: szorongást, szomorúságot, ingerlékenységet, a koncentráció nehézségét, fáradtságot, szociális visszahúzódást érzékel magát az, akinél kialakul az állapot. 

Érdekes módon a szezonális depresszió pontos kiváltó oka máig nem tisztázott, bár korábbi kutatások bizonyították, hogy jelentkezése összefüggésben állhat a napfény mennyiségének csökkenésével. Ezzel kapcsolatban a kutatók azt feltételezték, hogy az alacsonyabb fénymennyiség az agyi működésben, konkrétan az úgynevezett neurotranszmitterek kapcsán egyensúlyhiányt okoz, ami befolyásolja a hangulatot. 

Egy új kutatás pedig éppen ebből az irányból közelítette meg a betegséget: 34 fő részvételével egy orvoscsoport a hangulat alakulásáért felelős szerotonint szállító fehérje (SERT) szintjeit elemezte téli és nyári időszakban. Kimutatták, hogy azoknál, akiket érint a szezonális depresszió, a SERT szintek télen 5%-kal magasabbak voltak, mint nyáron, miközben az értékek nem változtak az állapotot meg nem tapasztalóknál. A SERT szint növekedése azért fontos elem, mert minél magasabb a szint, annál több szerotonin távozik az agyból, ami depressziós tüneteket generál - nyáron a napfény természetes módon tartja alacsonyan a SERT értékeket, a tél beköszöntével azonban az egyensúly felborul. 

Az eredmények kapcsán a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a depresszió kezelésére egyébként alkalmazott módszerek mint a pszichoterápia vagy a kognitív viselkedésterápia, valamint az antidepresszánsok mellett a fényterápia hatékonyan segítheti a szezonális depresszió leküzdését. 


Van véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!
Forrás: medicalnewstoday.com
2014 OKT 29 01:08:02/