
Gyakori tévhit, hogy a szilvalé egy bizonyos szilvából készül: a valóságban többféle szilva is létezik, mindegyiknek más a színe, a textúrája, az íze.
A szilva különféle fajtáit évszázadok óta használják a gyógyászatban, de a népi gyógyászat talán még régebben felfedezte magának. A szilva a magas vérnyomás, a sárgaság, a láz és a diabétesz ellen is remek fegyver, nem csak az emészt segíti.
A Journal of Medicinal Plants Research című szaklapban publikált anyag a szilva tápanyagértékét többféle szempont szerint is vizsgálta. A főbb tápanyagok a következők: A-vitamin, B-vitamin-komplex, K-vitamin, kalcium, magnézium, cink, réz, mangán, szelén, bór.
A kiemelten magas káliumtartalom akár szív és érrendszeri betegségek esetén is hatékony lehet. A szilva rostokban is gazdag, 100 gramm gyümölcsben nagyjából 7 gramm rost található, azonkívül a szilva jelentős antioxidáns hatással rendelkezik.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a szilva valóban hatékony segítség székrekedés esetén, már fél pohár szilvalé reggeli fogyasztása is 30-60 percen belül eredményt hoz, de nehéz étkezés esetén is megkönnyíti az emésztést.
Forrás: Medipress - Foto: Pixabay