A szolnoki Hetényi-kórházban is jelentős fejlesztéseket jelentettek be
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben csaknem kétmilliárd forint uniós támogatásból fejlesztik a patológiai osztályt és a gyógyszertárat.

Lippai Norbert elmondta: a fejlesztéssel a kor elvárásainak megfelelő, a kórház már meglévő épületeihez kapcsolódó részleget alakítanak ki a tömbösítés elve alapján.

A mintegy harminc munkatársat foglalkoztató patológiai osztálynak, az ahhoz kapcsolódó mikroszkópos vizsgáló helyiségeknek és a húszfős személyzettel működő gyógyszertárnak helyet adó épületszárny egy zárt folyosón és egy csőpostarenszeren keresztül összeköttetésben áll majd a klinikai részleggel - tette hozzá.

A műtőből az operáció közbeni vizsgálati anyagok azonnal eljutnak majd a patológiára, ezzel sok időt lehet nyerni: míg a műtőben altatják a beteget, azonnal a mikroszkóp alá kerülhet a szövet, így a diagnózis függvényében, célirányosan tudja folytatni az operációt az orvos - mondta Lippai Norbert.

Korszerűbb lesz a boncterem is, ahol egy évben a kétezer elhunyt mintegy ötven százalékán végeznek kórbonctani vizsgálatot - közölte.

Az orvos-igazgató tájékoztatása szerint a gyógyszertár az onkológiával áll majd összeköttetésben: úgynevezett CATO-rendszert (Computer Aided Therapy for Oncology - a számítógép által támogatott onkológiai terápia rövidítése) alakítanak ki, amely olyan átfogó, rendszerszintű szoftver- és hardvermegoldás, amely a terápia hosszú távú tervezésétől a terápia figyelemmel kísérésén át a citosztatikumok elkészítéséig az összes lehetséges lépést támogatja.

Egy onkoterápiás készítményeket készítő automatából zárt rendszerű csőpostán keresztül juttatják majd el a szükséges készítményeket az onkológiára - tette hozzá.

Lippai Norbert hangsúlyozta: a hamarosan megvalósuló fejlesztések még csak néhány hazai intézményben működnek, így a várhatóan októbertől induló két új részleg innovatív megoldásaival tovább növeli a megyei kórház versenyképességét.


Forrás: mti.hu - fotó: Elliott Brown (flickr.com)
2015 AUG 20 18:19:12/