A terhesség alatti gyakori megfázás asztmához vezethet a gyereknél
Az állapotos nőknek nem árthat extra óvintézkedéseket tenniük a beköszöntő megfázós-infuenzás téli időszakban, minél gyakrabban esik ugyanis áldozatul az anya a terhesség alatt ezeknek a betegségeknek, annál nagyobb lesz a kockázata annak, hogy a későbbiekben asztma alakul ki a gyereknél.  
Az anya vírusos és bakteriális fertőzéseknek való kitettsége a terhesség alatt befolyásolja a méhen belüli környezetet, ami növeli a gyereknél az asztma kialakulásának veszélyét, ráadásul ezek a gyerekek érzékenyebbé válnak például a házipor vagy a szőrallergiára is. 

A megállapítás 513 anya és 526 gyerek vizsgálatával született, akiket a terhességtől a gyerekek 5 éves koráig figyeltek meg a kutatók. Az esetek 61%-ában volt a szülő asztmás vagy szénanáthás, ami azért érdekes, mert az asztma és allergia kialakulásában szerepet játszik a genetika. Ha mindkét szülő allergiás, 75%-os valószínűséggel lesz a gyerek is az, ha csak az egyikőjük vagy valamelyik közeli hozzátartozó, a kockázat 30-40%-os, ha pedig nincs allergia és asztma a családi kórtörténetben, 10-15%.

A fenti eredmények azt bizonyítják, hogy a genetika mellett az anya terhesség alatti környezete is szerepet játszik a betegségek kialakulásában. 


Van véleménye?

Ossza meg velünk és a többi olvasóval!
Forrás: sciencedaily.com