A terhesség alatti kezeletlen depresszió és szorongás veszélyei
Korábban a pszichiáterek úgy vélekedtek, hogy a terhesség (főleg annak második trimesztere) javítja a lelki betegségeket, a szülés utáni időszak azonban a komoly relapsus (visszaesés) veszélyét hordozza
Ezt az összefüggést – amely sokáig elfogadott volt – először Kraepelin figyelte meg. A legújabb epidemiológiai vizsgálatok azonban azt igazolták, hogy a várandósság során és a szülés utáni időszakban a pszichiátriai tünetek előfordulása egyaránt megtöbbszöröződik. A stressz hatását a terhességre sokat kutatják napjainkban, s bár az eredmények nem egyértelműek, az világos, hogy mind az anyára, mind a magzatra rövid és hosszú távú negatív következményekkel jár. A stressz és később a szorongás, a depresszió által kiváltott hatások vagy közvetlenül a tünetek révén, vagy indirekt módon hatnak. Például az anhedonia („örömtelenségérzet”) rontja az anya és a magzat kapcsolatát, az étvágyvesztés pedig nehezíti a megfelelő táplálkozást. Gyakran szövődnek kontroll nélküli öngyógyítással, azaz kontroll nélküli gyógyszerfogyasztással, dohányzással és alkoholizálással.

A terhesség jelentős változásokat okoz a női neuroendokrin rendszerben, ami részben megmagyarázza az anyai pszichés rendszerben probléma magzatra gyakorolt hatását. A legtöbb vizsgálat állatkísérleteken alapszik. Az észlelt emelkedett kortizolszintet gyanúba veszik a szülészeti komplikációk és a magzati viselkedési eltérések okaként. Ilyenkor az anya és a magzat kapcsolatában több tényezőt kell figyelembe venni, amelyek genetikai és indirekt magatartási természetűek egyaránt lehetnek.

A terhesség jelentős változásokat okoz a női neuroendokrin rendszerben (az idegrendszerrel szoros kapcsolatban álló belső elválasztású mirigyek működésével és betegségével kapcsolatos kórkép), ami részben megmagyarázza az anyai pszichés probléma magzatra gyakorolt hatását. A depressziós anyák újszülöttjei nyugtalanabbak, gyakran rendkívül sírósak, hajlamosak negatív érzelmekre és magatartási problémákra. A szülés utáni depresszió az anya önmaga, illetve a baba iránti törődésének csökkenésével, az anya-gyermek közötti kötődés romlásával járhat (például ritkábban szoptatnak). Tehát a kezeletlen perinatalis depresszió komoly kockázatot jelent az anyára és a gyermekre egyaránt. 

Mondja el véleményét!

Bennünket érdekel!
Forrás: Orvosi Hetilap, 2011. 152. évf. 23. szám 904. old. -- Fotó: Omer Ziv (Flickr.com)