„A mannóz egy egyszerű cukor, amely a legtöbb természetes poliszaharin összetevője, a diabétesz egyik biomarkereként került azonosításra nemrég” – mondja a kutatást vezető Adil Mardinglu, a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet munkatársa.
A Cell Metabolism című szaklapban publikált anyag szerint a sovány és a túlsúlyos emberek esetében egyaránt könnyedén megmérhető a vér mannóz-szintje, ami megmutatja, beszélhetünk-e a 2-es típusú diabétesz magas kockázatáról.
A szakemberek szerint a mannóz-szint viszonylag állandó, a glükózzal ellentétben nem befolyásolja a közelmúlt ételfogyasztása, ezért igazán alkalmas arra, hogy segítségével a cukorbetegség kockázata kimutatható legyen.
A kutatók egyetértenek abban, hogy ez a felfedezés segít a cukorbetegségre hajlamos embereknél a prevencióban, azonkívül a betegség már a legkorábbi fázisban is felismerhetővé válik általa.