A tetoválás eltávolítás: bizonytalan kimenetelű, kényes beavatkozás
Törzsi jelképek, szerelmi vallomás vagy provokatív jelszavak: Néhány tetoválás már nem tetszik, mert már idejétmúltak, elvesztették lényegüket, vagy túl elhivatottak, és gátat vethetnek szakmai előmenetelének. Az intervenciós bőrgyógyászat 3. szakmai napján, a bőrgyógyászok számba vették a tetoválás eltávolításának lehetőségeit. 

A becslések szerint a nyugati lakosság 25%-a tetovált (Franciaországban ez az arány 10% egy 2010-es felmérés szerint). A tetoválások kétharmada 20 éves kor előtt készültek. Emiatt az ügyfelek több mint egyharmada megbánta a tetoválást, és több mint a fele, ha a tetoválás 16 éves kor előtt készült.

Tetoválás eltávolítás: kényes műtét és az eredménye is bizonytalan

Számos tetoválás eltávolító módszer létezik: sebészi eltávolítás (eljárás, amely során el az emberi testből eltávolítják a káros idegen elemet), bőrátültetés, a CO2 lézeres kezelés vagy kémiai módszer... Ezek a hagyományos módszerek, amelyek károsítják a bőrt, de ezeket már felváltották az új lézerek a "Q-switch" megjelenése. A sugár a tintát részecskékre töri, amelyek azután természetes úton távoznak.

"Az 1990-es évek közepétől nagy előrelépést tettünk, a különleges lézerek használatával heg nélkül eltávolíthatók a tetoválások, de a folyamat hosszú és költséges", mondja Dr. Jean-Michel Mazer, a párizsi Nemzetközi Dermatológiai Lézer Centrum igazgatója, ahol hetente 20-25 tetoválást távolítanak el.

A tetoválás eltávolítása továbbra is kényes orvosi eljárás, bizonytalan eredménnyel. A lézer technikával el lehet kerülni a csúnya hegeket, rendszerint 8-12 alkalom szükséges, alkalmak között két hónap szünettel, a tetoválás méretétől, színétől és a kezelt területtől függően. "Minden ülés költsége 150 és 300 euró között van."-mondta Dr. Mazer a Nemzetközi Dermatológiai Lézer Centrum igazgatója.

Vigyázzon a színre

Egy tanulmány szerint, amely 2012-ben a Dermatology szaklapban jelent meg, csak a páciensek 50%-án sikerült teljesen eltüntetni a tetoválást 10 alkalom után és 75%-án 15 alkalom után.

"Az eredmény tökéletlen lehet: megváltozhat a tetoválás színe vagy a bőr textúrája a kezelés után. A kudarc kockázata nagyobb abban az esetben, ha a tetoválás több színű, nagy sűrűségű, és friss valamint a tulajdonosa aktív dohányos "-mondta Dr. Naouri, a Francia Dermatológusok Egyesület lézer csoportjánsk titkára.


Forrás: www.topsante.com