A túlsúly és az elhízás is befolyásolja a periodontitiszt
A Fogorvosi Kutatás Nemzetközi Szövetségének 94. általános kongresszusán és szakkiállításán Marco Peres, az ausztrál Adelaide-i Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy a túlsúly és az elhízás összefüggésben áll a fog körüli gyulladás (periodontitisz) megnövekedett kockázatával.

Azt azonban az eredményeik sem bizonyították, hogy ok-okozati összefüggés lenne a rendellenességek között. A kutatás során az alanyokat születésüktől kezdve követték nyomon. Életük során antropometriai méréseket végeztek, és megvizsgálták a szokásaikat. A periodontális vizsgálatok teljes szájüregi próbából állt, amelyet foganként hat helyen végeztek PCP2-es eszközzel.


A kutatáshoz a periodontális betegség két különböző kritériumát használták fel: az Amerikai Periodontológiai Akadémia és az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának kritériumait (AAP/CDC), valamint a Baelum és Lopez (a klinikai tapadásveszteség [CAL] és a vérzés mértéke [BOP] kombinációja).


A kutatás során 539 harmincegy éves alanyt vetettek alá periodontális vizsgálatnak 2013-ben. A 31 éves kockázat intervenció nélkül 33,3%; 14,3% és 14,7% volt a bármilyen periodontitisz, a közepes/súlyos periodontitisz és a BOP+CAL tekintetében. Az eredmények szerint a túlsúly és az elhízás mindegyik kimenetel kockázatát növelte: 11%-kel (túlsúly) és 22%-kal (elhízás) magasabb lett a periodontitisz kockázata; 12%-kal (túlsúly) és 27%-kal (elhízás) magasabb lett a közepes/súlyos periodontitisz kockázata; és 21%-kal (túlsúly) és 57%-kal (elhízás) nagyobb lett a CAL+BOP kockázata. Amikor ezeket már egészségtelen szokásokkal is kombinálták, a kockázat még magasabb lett.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 02 12:00:00/