A váratlanul kivirágzó mogyoró allergiás tüneteket okozhat - figyelmeztet az ÁNTSZ
Allergiás tüneteket okozhat a váratlanul kivirágzó mogyoró - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán. 
Azt írták, hogy az elmúlt napok viszonylag kedvező időjárása miatt váratlanul virágozni kezdett a mogyoró. Az allergén pollen általában január végén vagy február elején szóródik ki. 
A meglepő eredményt az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata jelezte, amely a téli időszakban is működtet néhány figyelőállomást, hogy tájékoztassa a pollenszezon kezdetéről az allergiásokat.
Hozzáfűzték, hogy a mogyoró pollenje most csak szórványosan, kis mennyiségben jelent meg a levegőben, mert nagy része megtapadt a mogyoró barkáiban a párás időjárásnak köszönhetően.
Azonban több bejelentés is érkezett arról, hogy a derültebb, szárazabb órákban a városi parkok, kertek mogyoróbokrai, valamint törökmogyorófái jelentős mennyiségű pollent szórtak ki, ezért számítani lehet arra, hogy e növények közelében akár tüneteket okozó pollenkoncentráció is kialakul - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI - Fotó: stanze - on the move (Flickr.com)
2015 NOV 25 22:20:16/