A vesének is lehet infarktusa
Ritka és kevéssé ismeret, a veseinfarktus akár a vese halálhoz is vezethet, ha nem veszik időben kezelésbe. Ezért elengedhetetlen, hogy ismerjük a tüneteket.

Az infarktus nem más, mint egy szerv teljes vagy részleges megsemmisülése egy artéria elzáródása miatt, ami ellátja vérrel, tehát oxigénnel is. Szívet, agyat, tüdőt, vékonybelet és a veséket érintheti ez a betegség. Mi az oka? Az artéria elzáródását okozhatja vérrög, trauma, aneurizma...

A vese esetében, az infarktus tünetei nagyon változatosak lehetnek. A legjellemzőbb az éles fájdalm, mint egy késszúrás, az oldalunkon vagy hasunkban. Ez a fájdalom vesegörcsre is utalhat. Néha lázzal, hányingerrel, hányással és magas vérnyomással társul. Ennél a tünet együttesnél azonnal forduljon orvoshoz az a beteg, akiknél fenn áll a trombózis veszélye.

Egy hasi, kismedencei CT általában megerősíti a diagnózist. Ki lehet egészíteni a vizsgálatot angiográfiával. Egy beteg vese esetén a kezelés alapja a thrombocytagátló szerek adagolás. Mindkét vese érintettsége esetén a sebészet segít.

Forrás: destinationsante.com - Fotó: winnifredxoxo (Flickr.com)
2015 JAN 20 00:32:20/