A világon  160 ember hal bele veszettségbe naponta
A Global Alliance for Rabies Control jelentésében arra figyelmeztet, hogy évente mintegy 59 ezer ember hal bele kutyáktól elkapott veszettségbe a világon. Pedig a fertőző betegség az ebek széles körű oltásával gyakorlatilag kiirtható lenne. 
A fertőzést minden emlős elkaphatja, de a veszettségbe belehalt emberek 99 százalékára kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór. "Egyetlen embernek sem lenne szabad meghalnia veszettség miatt" - hangoztatta Louis Nel professzor, veszettségkutató.
A veszettségbe már majdnem kizárólag csak a szegény, fejlődő országokban halnak bele emberek, a halálos áldozatok 60 százaléka Ázsiára, 36 százaléka pedig Afrikára jut. Az áldozatok 36 százaléka egyetlen országra, Indiára jut, ahol több ember hal bele a veszettségbe, mint bárhol másutt.
A szervezet szerint csaknem valamennyi afrikai és ázsiai országban sokkal kevesebb kutyát oltanak be veszettség ellen, mint amennyi elegendő lenne a fertőzés kordában tartásához. 
A kutyaveszettség megelőzésének legjobb és legköltséghatékonyabb módja a védőoltás, de javítani kell az emberi vakcinához való hozzáférésen is - véli a nonprofit nemzetközi civil tömörülés.
A világ fejlett országaiban a kutyák megfelelő védőoltásával gyakorlatilag már kiirtották a betegséget.
A szervezet adatai szerint a veszettség évente 8,6 milliárd dollár veszteséget okoz az idő előtti elhalálozások, a veszett állatok által megmart emberek jövedelemkiesése és az emberi védőoltások költségei révén.
Katie Hompson, a Glasgow-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője szerzője szerint ez az eddigi legátfogóbb jelentés a kutyaveszettségről a világban.


Forrás: MTI - Fotó: Peter Trimming (Flickr.com)
2015 ÁPR 19 21:24:34/