A vonzalom dinamikája: a közelség és a külső a legfontosabb
Bár az emberi pszichológia túl komplex ahhoz, hogy a vonzalom dinamikáját feltérképezzük, a tudósok szerint néhány dolog biztos: az ellentétek a közhiedelemmel ellentétben nem vonzzák egymást, a külső igenis számít, a jégkirálynő-stratégia azonban gyakorlatilag soha nem válik be.

Viren Swami szociálpszichológia professzor tapasztalata az, hogy minden embernek megvan a véleménye arról, hogy mi az, ami működik a randizás világában. “A vonzalom dinamikája túl bonyolult ahhoz, hogy megértsük, így gyakorlatilag kevés fix pont van, ami biztonsággal bejósolható. Ha viszont megpróbáljuk megérteni a folyamatokat, amelyek a vonzalom kialakulásához vezetnek, egy sor dolog világossá válik” – vélekedik a szakember.


Először is, a fizikai közelség rengeteget számít. A romantikus kapcsolatok kb. fele két olyan ember között jön létre, akik viszonylag közel élnek egymáshoz. Minél nagyobb a földrajzi távolság a felek között, annál kisebb az esély arra, hogy összejöjjenek. Mindezen még az online randizás gyakorlata sem változtat jelentősen, bár már 20 százalék ezeknek az eszközöknek a segítségével ismerkedik. A közelség azért számít, mert így nagyobb az esélye az interakcióknak és a gyakori szexnek, aminek során a kötődés kialakulhat.


A második fontos dolog a külső. Azok az emberek, akiket a többség vonzónak talál, több randilehetőséget kap, de még az online felületeken is több ismerkedő üzeneteket kapnak. Amikor azonban már megismerkedtek a felek a közelség és vonzalom okán, a következő értékek számítanak leginkább a férfiaknál és a nőknél egyaránt: a kedvesség, a jó humor, a megértés, a türelem. A kedvesség olyannyira fontos, hogy a kedves embert hajlamosak vagyunk vonzóbbnak is látni.


Swami azt is megjegyzi, hogy természetesen a kontextus is számít: az alkoholfogyasztás pl. a közelben lévő potenciális partnereket lényegesen vonzóbbá teszi számunkra, a megszerezhetetlen jégkirálynő szerepe azonban biztos bukta, mert mindenki olyan emberhez megy oda szívesen ismerkedni, akitől viszonzásra számíthat.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 22 14:32:00/