
Elképzelhető, hogy hamarosan az áfonyalében található flavonolok lesznek majd az újfajta antibiotikumok egyik fő összetevői, mivel ezek képesek a bakteriális fertőzések visszaszorítására.
„Jelenleg komoly problémát jelent, hogy egyes baktériumtörzsek teljesen rezisztensek az antibiotikumokra, ezért újszerű megoldásokra van szükség, amelynek segítségével a bakteriális fertőzések megállíthatók” – fogalmaz a kutatást vezető Terri Camesano, a Massachusetts-i Egyetem munkatársa.
A friss kutatások szerint jelenleg Amerikában több mint 2 millió ember fertőződik meg gyógyszer-rezisztens baktériummal, s közülük 23 ezren meg is halnak.
Az egyik fő ellenség, amely hamarosan a flavonol-alapú antibiotikummal lesz talán legyőzhető, az E. coli, amely az ételfertőzések mellett a húgyúti fertőzések felelőse is. A kutatás során az összetevő képes volt arra, hogy a baktériumok összeragadását és a biofilm kialakulását megakadályozza, így a fertőzés ne alakuljon ki.
A Food & Nutrition című szaklapban publikált anyag szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy a növényekben megtalálható flavanolok hatása teljes egészében kiaknázható legyen.