Akut bronchitis - okai, tünetei és kezelése
A hörghurut kifejezés alatt a hörgők gyulladását értjük

Okok

Ez a fertőzés gyakori a gyermekeknél és okozhatja vírus, vagy ritkábban baktérium vagy gomba. A hörghurut általában megfázás után jelentkezik. Ezt követően, az orr váladék a garaton keresztül lefolyik, és eléri a hörgőket.

Tünetek

A köhögés a hörghurut fő tünete. Ez több napig is eltarthat, vagy bizonyos esetekben akár két hétig. A köhögés fokozatosan hurutossá válik gennyes köpettel és gyors és nehézlégzés kíséri. Az akut fázis körülbelül 2-3 nap alatt alakul ki. A hörghurut egyéb tünetei közé tartozik az orrdugulás, az orr vagy a torok váladék, láz, mellkasi fájdalom és égő érzés a szegycsont magasságában, fáradtság és izomláz.

Kezelés

A kezelés elsősorban a láz csillapítása. Mellkasi röntgen is szükséges lehet. A kezelés alapja rendszerint az antibiotikumok képezik, valamint a légzés könnyítése, a váladék eltávolítása.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni: heves és gyakori köhögésroham, a felköhögött váladékban vér is megfigyelhető, nehézlégzés, zihálás, kék ajkak (cianózis), 39°C feletti láz és általános fáradtság.

Visszatérő hörghurut

Amikor a hörghurut télen rendszeres, vagy évek óta visszatér, figyelembe kell venni az allergia lehetőségét. Egy allergia teszt segít meghatározni az allergént.


Forrás: http://sante-medecine.commentcamarche.net
2014 OKT 29 12:55:03/