Alacsony születési súlyhoz vezethet a terhesség alatt fogyasztott marihuána
Egy friss elemzés azt mutatta, hogy a terhességük alatt marihuánát fogyasztó anyák egészségügyi rendellenességek kockázatának tehetik ki a babájukat.

BMJ Open című szakfolyóirat április 5-i számában megjelent, 24 kutatáson alapuló áttekintés azt mutatta, hogy a terhesség alatti marihuána-fogyasztás összefüggésbe hozható a csecsemő alacsony születési súlyával, valamint azzal, hogy nagyobb valószínűséggel kerülhet születése után közvetlenül az intenzív osztályra.


„Miközben egyre több állam és ország próbálja törvényessé tenni a kannabisz használatát, létfontosságú, hogy megértsük a marihuána és a magzati egészség közötti összefüggést” – mondta a tanulmány szerzője, Jayleen Gunn, az Arizona Egyetem munkatársa. „Néhány korábbi kutatás már kimutatta a kannabisz negatív hatását a magzati egészségre, mások viszont nem bizonyítottak kedvezőtlen hatásokat” – tette hozzá a szakértő.


A górcső alá vett kutatások közül sok csak kapcsolatot tudott kimutatni a marihuána és az újszülöttek egészségügyi panaszai között, ez azonban még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A szerzők szerint viszont mivel az utóbbi idők kutatásai összefüggést tártak fel a marihuána-fogyasztás és az autóbalesetek, a pszichózis, a HIV és más egészségügyi rendellenességek megnövekedett kockázata között, további vizsgálatokkal kellene azonosítani a kannabisz az anya és a magzat egészségére gyakorolt esetleges káros hatásait.


Áttekintésükben Gunn és munkatársai kimutatták, hogy az anyaméhben a marihuána behatásának kitett csecsemők 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel születnek alacsony súllyal azokhoz képest, akiknek édesanyja nem fogyasztott marihuánát. A terhesség alatt marihuánát fogyasztó édesanyák gyermekei ezen kívül kétszer nagyobb valószínűséggel kerülhetnek az intenzív osztályra, mint azok, akiknek édesanyja a terhesség alatt nem élt a droggal. Ráadásul azok a várandós kismamák, akik fogyasztottak marihuánát, 36 százalékkal nagyobb eséllyel lettek vérszegények, mint azok a nők, akik nem fogyasztottak kannabiszt.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 15 09:11:54/