Allergia: a nőket jobban sújtja a hormonok miatt
Ha a nők hajlamosabbak a heves allergiás reakciókra, ez valószínűleg a testük ösztrogén hormonjai miatt van. Erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, egereken végzett kísérlet alapján.

Az orvos társadalom már régóta megállapította, hogy a nőket jobban érintik a heves allergiás reakciók, mint a férfiakat. Azonban még nem állapították meg egyértelműen ennek a különbségnek az okát.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányban azt állítják, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén, ami az ok.

A National Institute of Allergy and Infectious Diseases of Washington (USA) tanulmányából kiderült, hogy ösztradiolokat, egyfajta ösztrogén nagy mennyiségben kiválasztódik a nőstény egerekben és fokozza az allergiás reakciót.

Amikor egy étel-, gyógyszer- vagy rovarcsípésből származó allergén molekulát bevezetjük a testbe, az immunsejtek védekezni kezdenek. Enzimeket szabadítanak fel, amik a duzzanatot és a vérerek kitágulását okozzák, vagyis az allergiás reakciót. Bőrpír, bőrkiütés vagy légzési nehézségek figyelhetők meg.

Az ösztrogén, megnöveli néhány ilyen enzim tevékenységét és dózisát, elősegítik allergiás reakciót. Legalábbis ezt figyelték meg a nőstény egereken a kutatók.

Hogy biztosra menjenek, a csapat blokkolta a szóban forgó enzimek váladékát, majd megállapították, hogy a hímek és a nőstények közötti reakció különbség eltűnt. Hasonlóképpen, azzal, hogy az ösztrogénok szekrécióját blokkolták, a nőstény egerekben csökkent az allergiás reakció mértéke.

Bár a kutatás még mindig nem elegendő, hogy teljes bizonyossággal állítsák az ösztrogén, az amely növeli az allergiás reakciók mértékét a nőknél, a kutatók további kutatásokat terveznek, hogy ezeket az eredményeket az emberekre is képesek legyen extrapolálni.

Az allergián kívül, a nőket az asztma is jobban érinti, mint a férfiakat, amit szintén magyarázhat az ösztrogén szint ciklikus ingadozása, a tudósok szerint.

Nincs ok az aggodalomra, az asztmát és a legtöbb allergiát lehet kezelni, vagy tünetmentessé tenni, anélkül, hogy veszélyeztetné a beteg életét.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: www.topsante.com - Fotó: gary cox (Flickr.com)
2014 DEC 30 23:21:56/