Allergia: hogyan tápláljuk a veszélyeztetett kisbabákat?
Azoknál az újszülötteknél, akiknek az egyik szülőjük, testvérük allergiás nagyobb valószínűséggel alakul ki allergia. Azonban ez nem elkerülhetetlen: a korai megelőző étrend hatással lehet a az allergén élelmiszerek toleranciájára.

Helyezze előtérbe a szoptatást

Lehetetlen megmondani, hogy a szoptatás megvédi-e a gyermeket az allergiától vagy sem. Azok a tanulmányok, amelyeknek célja, hogy kiemelje a szoptatás előnyeit valószínűleg elfogultak. Azonban sok érv szól a szoptatás védő hatása mellett. Az anyatejben megtalálható az anya által lenyelt élelmiszerek fehérjefragmensei, így a szoptató anya már korán, rendszeresen és fokozatosan kiteszi gyermekét a potenciálisan allergén anyagoknak a tápcsatornán keresztül segítve az élelmiszer tolerancia kialakulását. Ezért javasolja az orvosi szakma a szoptatást. Ne feledje, hogy az anyának nem kell speciális diétát követnie: a bizonyos élelmiszerek kerülésének létjogosultságát sohasem bizonyították. És egy ilyen étrenddel táplálkozási hiányosságokat idézhet elő.

Válasszon hipoallergén tejet

Már régen bebizonyosodott, hogy a magas kockázatú csecsemőknél a hipoallergén tej komoly szerepet játszik az allergiás reakciók megjelenésének megelőzésében. Azonban minden hipoallergén tej nem egyforma. Csak azokat szabad javasolni, amelyeket komoly tanulmányok során vizsgáltak és jóváhagytak. A szójatej és az egyéb "növényi tejek", mint a mandulatej és a zabtej nem ajánlottak, mert nem felelnek meg a csecsemők táplálkozási igényeinek és maguk is allergének.

4 hónapos kortól diverzifikálni kell a táplálást

2008 óta az európai tudományos társaságok javasolják a csecsemők táplálásának diverzifikálását 4 és 6 hónapos kortól, függetlenül attól, hogy van-e allergiás a családban vagy sem.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: destinationsante.com - Fotó: Stefan Malmesjö (Flickr.com)
2015 MÁR 24 10:20:26/