Allergia: hogyan védekezhetünk az atkák ellen
Ezek a kis lények mindenütt ott vannak és erős allergének. Ott vannak az ágyban ezért érdemes gyakran cserélni az ágyneműt és limitálni a plüssállatok számát a gyermeknél.

Minden nap levegőztetni kell az ágyneműt. Mi a lényeg? A nap megöli az atkákat, ezért kell kitenni, az ágyneműt, takarót és a párnát (még a matracot is) a napra, az ablakba, amint az idő engedi. Emellett a kirázás is segít eltávolítani a port. Ugyanakkor egy januárban közzétett svéd tanulmány ("Clinical & Experimental Allergy") azt mutatja, hogy több mint 70%-ban találtak allergén élelmiszereket (hal, mogyoró, tej, tojás) a gyermekek matracán! Tudva, hogy egyszerűen alvás közben is kialakulhat élelmiszer allergia extra motivációt ad a matracok rendszeres porszívózására és cseréjükre legalább minden tíz-tizenöt évben.

Miért célszerű korlátozni a plüssállatokat?

Igazi atka fészkek! A plüssállatok gyakran olyan anyagokból készülnek, amelyek megtartják a port. Különben is hozzá vagyunk szokva, hogy telerakjuk az ágyat velük, így az allergének közvetlenül érintkeznek a gyermek nyálkahártyájával (szem, orr, száj) órákon keresztül. Mi a megoldás? Akadályozza meg, hogy a gyermeknek negyven állatkája legyen, csak néhányat tartson meg. Majd háromhavonta (ez az atkák átlagos szaporodási ciklusa), tegye az állatkákat 24 órára a fagyasztóban (vagy kintre, ha nagyon hideg van). Ez megöli az atkákat, de a tetemek is allergének, ezért a fagyasztás utána mosógépben még ki kell mosni (érdemes olyan modelleket választani, amelyek bírják a mosást). Az ideális az, ha 60 fokon mossa ki őket, de valójában az atka tetemek eltávolítása szempontjából a mechanikus hatás a fontos.

Az antiallergén huzatok hatékonyak?

Ez a legjobb védekezés! Minden allergológus javasolja, hogy fedje be a matracot, a párnát és a paplanokat, ahelyett, hogy ezeknek a termékeknek az antiallergén változatát szerezné be. A huzatok elszigetelik az atkákat az élelmüktől (bőrünk törmelékétől), és elszigeteli az alvó személyt a kis jószágoktól. Amikor több gyermek alszik egy szobában mindegyik takaróhoz, párnához, matrachoz kell huzatot biztosítani, még ha csak az egyik gyermek allergiás. Ebben az ügyben, jobb, ha nem fukarkodik az ember, és minőségi terméket választ: legyen elég porózus ahhoz, hogy lélegezzen, miközben hatékony védelmet nyújt.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Luna sin estrellas (Flickr.com)
2015 JÚN 03 14:35:55/