Allergiák és asztma kialakulásához járulhat hozzá a paracetamol
A Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban megjelent tanulmány arra utal, hogy a paracetamol rendszeres szedése összefügghet az asztma és allergia kialakulásának veszélyével. Ezt a lehetséges összefüggést a volt NDK-ban történt megfigyelések támasztják alá.

Az NDK-ban csak 1989-től vált általánosan elérhetővé a hatóanyag, és az NDK-ban allergiás megbetegedések száma a német rendszerváltás előtt jelentősen alacsonyabb volt, mint az egykori NSZK-ban. Időközben a volt NDK területén is szinte azonos szintre emelkedett az ilyen jellegű megbetegedések száma, mint a nyugati országrészben.

 

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói már 2004-ben felhívták a figyelmet arra, hogy összefüggés lehet a paracetamol-szedés és az asztma kialakulása között. A tanulmány szerint 10 százalékkal magasabb valószínüséggel lesznek asztmásak azok a gyerekek, akik az első 4 életévükben paracetamolt vagy antibiotikumot kaptak.

 

További kutatások vizsgálatai arra utalnak, hogy a terhesség utolsó szakaszában történő paracetamol-szedés és a gyermekek asztmás megbetegedése között összefüggés állhat fenn. A kilencvenes években megkezdett ún. ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) tanulmány során 14541 terhes nőt kérdeztek meg, többek között arról, szedtek-e paracetamol és acetil-szalicilsav hatóanyagú gyógyszert. 3 lehetséges választ jelölhettek meg: egyáltalán nem, esetenként, vagy a napok többségében.

 

Kiderült, hogy a terhesség utolsó szakaszában paracetamolt szedő anyák gyermekeinél 6-7 éves korban, a dózistól függően nagyobb eséllyel alakult ki asztma, jelentkezett légzési zörej, és fordult elő megemelkedett immunglobulin E-szint. Ugyanakkor az acetil-szalicilsav hatóanyagú készítményt szedők anyák gyermekeinél ilyen hatást nem lehetett megfigyelni.

 

A kutatók azt feltételezik, hogy a paracetamol károsan hat a gyermekek fejlődő tüdejére és immunrendszerére. Állatkísérletekben már bizonyították, hogy a paracetamol csökkenti a glutation koncentrációt a tüdő makrofág sejtjeiben. A glutationhiány az antigén prezentáló (APC) fagocita sejtekben kedvez a TH2-citokin visszacsatolásnak. Azonban azt, hogy fennáll-e ok-okozati összefüggés a paracetamol-szedés és a megnövekedett asztmarizikó között, még további vizsgálatokban kell tisztázni. Mindemellett azt ajánlják a kutatók, hogy a 20. terhességi hét után, ha nem muszáj, lehetőleg ne szedjenek a várandós nők paracetamolt.

Forrás: www.pharmazeutische-zeitung.de - fotó: Retinafunk (flickr.com)
2015 SZE 08 14:24:05/