Allergiás a fűre? Készüljön fel, a helyzet egyre rosszabb lesz...
A következő száz évben várhatóan 202%-kal több pollent bocsátanak majd ki a fűfélék, és ezért az allergénnek való kitettség sokkal súlyosabb lesz, mint ma. A folyamat az éghajlatváltozással, pontosabban a CO2 és az ózon mennyiségének emelkedésével függ össze.  
A CO2 jelentősége abban áll, hogy stimulálja a reprodukciót és a növekedést a növényekben, miközben az ózon épp ennek az ellenkezőjét teszi. A kilátások vizsgálatát a kutatók a Timothy típúsú fűfélével végezték, mivel az általa kibocsátott pollen az egyik legfőbb allergén. 

A CO2 szintjének előrelátható növekedését alapul véve arra jutottak, hogy a magasabb pollenkoncentráció, és ezért az annak való kitettség világszerte egyre nagyobb problémát fog jelenteni. A kutatás jelentőségét az adja, hogy ez az első alkalom, amikor egyértelműen sikerült bizonyítani a CO2 szintje és a fokozott pollentermelés közti kapcsolatot. 

Az ózonszint változását is figyelembe vették a kutatók, azonban úgy tűnik, a növények növekedését gátló hatása messze nem képes kiegyensúlyozni a CO2 okozta burjánzást. További rossz hír, hogy az ózon jelenléte tovább rontja az allergiások helyzetét, mivel irritálja a nyálkahártyát. 


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: sciencedaily.com