Allergiás a hidegre?
A québec-i zord teleket nem feltétlenül értékelik az ott lakók, sokuk nem szeretik a hideget. Néhányan azzal viccelődnek, hogy allergiásak a hidegre. Tudta, hogy valóban allergiás lehet a hidegre?

Ez valójában hideg-urticaria. Ez egy olyan állapot, amely 10 000 emberből 5-öt érint és az esetek több mint 90%-ában nincs kiváltó oka az allergiának.

A hideg-urticariát a bőr vagy a nyálkahártya hideg levegővel, vízzel, tárgyal való érintkezése okozza. Az elváltozások általában a hidegnek kitett területeken jelentkeznek, de az egész testterületén is előfordulhatnak. A tipikus urticaria elváltozások általában a hideggel való érintkezés után perceken belül megjelennek és az expozíció után egy órával vagy akár több nappal tűnnek el.

Számos tényező kiválthat kitörést, mint egy nagyon alacsony külső hőmérséklet, a hideg szél, eső, nem túl magas hőmérsékletű vízben való fürdőzés, vagy egy kevéssé fűtött medence, mezítláb a hideg padlón, egy hideg tárgy a kezében, légkondicionált szobában való tartózkodás, stb… Néhány embernél fagylaltfogyasztás is kiválthatja az allergiát.

A hideg-urticariát allergológus diagnosztizálja, jégkocka vizsgálattal, amely az urticaria súlyosságát is értékeli. A vizsgálat úgy zajlik, hogy műanyag zacskóba csomagolt jégkockát helyeznek 5-20 percig a beteg alkarjára. A vizsgálat akkor tekinthető pozitívnak, ha a csalánkiütés 15 percen belül megjelenik az érintkezés vége után.


Forrás: www.meteomedia.com - Fotó: Dennis Dalto (Flickr.com)
2015 JAN 30 15:20:17/