Allergiás a poratkára?
A poratkák aprók, szinte mindenhol előfordulnak, és jelentősen megnehezíthetik annak az életét, aki allergiás rájuk. Úgy tűnik viszont, hogy az amerikai Iowa Egyetem kutatói végre megtalálták a legjobb védekezési módot ellenük. 
Vakcinát alkottak a kutatók az Iowai Egyetemen, amely hatékonyan száll szembe a poratka-allergiával: a nanoméretű vakcinacsomag a szervezet természetes védekezési mechanizmusára épít, és tartalmaz egy "emlékeztetőt", amely megváltoztatja a poratka allergén által kiváltott gyulladásos reakciót. 

A vakcina az CpG adjuváns segítségével épül be, amelyet a rák kezelésében már régóta használnak. A CpG beindítja az immunrendszer működését, amely antitesteket termel, ezek pedig a CpG-vel együtt a vakcinát is elnyelik. A vakcina bejutásával megváltozik az immunválasz a poratkára, nem jelennek meg az allergiás reakciók, a légzési nehézségek. 

Mivel a laboratóriumi és állatkísérleteken a vakcina eddig nagyon hatékonynak bizonyult, a kutatók további teszteket fognak végezni vele a jövőben annak reményében, hogy széles körben alkalmazhatóvá válik. 


Forrás: sciencedaily.com
2014 SZE 02 21:42:41/