Alternatívák az ekcéma kezelésére
Az ekcéma esetén, különösen, ha enyhébb formában jelentkezik, nem csak a gyógyszerkészítmények hozhatnak enyhülést - számos természetes szer hatásos a bőr regenerálódásának és megnyugtatásának elősegítésében, amelyeket a bőrgyógyászok is gyakran ajánlanak, mások viszont általában alkalmatlannak bizonyulnak.  
Ezek közé tartozik például a napraforgómag olaj, amely számos bőrápolónak alapanyaga, de tiszta formájában is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő és bőrregeneráló hatása jól ismert, használatának nincsenek mellékhatásai, egyetlen dologra fontos viszont odafigyelni: akinél ételallergia jelentkezik a napraforgómag olajra, természetesen nem használhatja a bőrén sem!

Korábban már egy teljes cikket írtunk a kókuszolajról, és az ekcéma kapcsán ismét meg kell említenünk: a szűz vagy hidegen sajtolt kókuszolajat érdemes a nedves bőrben masszíroznunk - legelőnyösebb hatása, hogy természetes fertőtlenítőként megakadályozza a baktériumok szaporodását. A körömvirág is hasonlóan hatásos!

Az akupresszúra mint az ekcéma kezelési alternatívája erősen vitatott, vannak azonban kutatások, amelyet szerint alkalmazásával a tünetek enyhíthetők - kritikusai szerint ennek egyszerűen az az oka, hogy a beteg figyelmét a kezelés eltereli a viszkető bőrfelületről. 

A probiotikumok kapcsán szintén heves orvosi vita zajlik: egyes kutatások nagyon is ígéretes eredményt mutatnak, míg másoknál úgy tűnik, a probiotikumok felőli kezelés teljesen hatástalan az ekcémánál. Hasonló a helyzet az étrendmódosítással, és a hagyományos kínai orvoslás eszköztárával is - egyes betegeknél javulás tapasztalható, míg másoknál nincs változás. 

A ligetszépe olaj és a borágó olaj pedig, annak ellenére, hogy sokan esküsznek rájuk, a tudományos kutatások alapján egyáltalán nem segítenek az ekcémán.

Forrás: dermatologytimes.modernmedicine.com
2014 OKT 03 01:30:48/