Anorexia: a rossz bélflóra lehet az oka?
Az anorexia a felborult bélflórához köthető. Egészséges mikroorganizmusok bejuttatása segítheti a betegség kezelését.

Minden ember átlagosan 1-2 kg baktériumot hord magán szervezetének különböző részein. Néhányan közülük a belekben élnek, és az emésztésben vesznek részt, például lebontják a komplex cukrokat (fehérjéket), amit az ember nem tud másképp megemészteni, vagy részt vesznek az erjedésben. Védenek a fertőző ágensek elleni.

Összefoglalva, minél jobb valakinek a mikrobiótája, annál jobban érzi magát az ember. A legújabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy felborult bélflóra fokozza az 1. típusú diabétesz kialakulásának kockázatát valamint az elhízással összefüggő betegségekét.

Az agy és a belek közötti kapcsolatok tanulmányozása közben a School of Medicine, a University of North Carolina (USA) kutatói felfedezték, hogy a bélflóra felborulása hatással van az anorexiára .

„Ez egy ördögi kör. A tápanyag bevitel súlyos korlátozása az anorexiásoknál megváltoztathatja a bélflóra összetételét Ez a változás hozzájárulhat a szorongás, a depresszió kialakulásához és a fogyáshoz, amelyek az anorexia tünetei,” mondta Dr. Ian Carroll, a Gyomor- és Bélrendszeri Megbetegedések Biológia Központjának professzora és a tanulmány elsőszerzője.

Kevesebb és kevésbé változatos baktériumok

A tanulmányhoz a kutatócsoport 16 anorexia nervosaval kórházban kezelt nő  bélsár mintáját gyűjtötte be és hasonlította össze 12 véletlenszerűen kiválasztott beteg mintájával. Azt találták, hogy az anorexiával küzdő betegek sokkal kevesebb és kevésbé változatos baktériummal bírnak.

Fennáll a kérdés, hogy a mikrobiális sokszínűség javítása segíthet-e a táplálkozási rendellenességek tüneteinek enyhítésén. Hogy kiderüljön, Dr. Ian Carroll a National Institutes of Mental Health-től 2.500.000 dollár támogatást kapott, amely lehetővé tette számára, hogy létrehozzon egy kutatócsoportot.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: danellehelm (Flickr.com)