Antidepresszánsok: számoljunk le a tévhitekkel
„Miért nem bíznak az emberek az antidepresszánsokban? Miért utasítják el? Meg kell szüntetni a téveszméket!” - mondják a francia Nemzeti Orvosi Akadémia képviselői. Egy nem régiben közzétett jelentésben hívják fel a figyelmet „a gyógyszerek fontosságára, ha ezeket megfelelően írják fel.”

Ahogy azt a neve is sugallja, az antidepresszáns egy gyógyszer, amely a depressziót kezeli. Néhány szorongásos zavar, kompulzív zavar, és még bizonyos típusú fájdalmak kezelésénél is javallott a használata.

Jelentésükben az akadémikusok leírják, hogy az antidepresszáns gyógyszereket „a szabályok figyelembevételével a bevált gyakorlat szerint kell felírni: mély depresszió vagy ugyanilyen típusú kezelést igénylő más zavar diagnóztizálása esetén, megfelelő dózisban és időtartamra”.

Jobban megismerni hatásait a gyermekeknél

Azt is hangsúlyozza, hogy „megfelelően felírva, az antidepresszánsoknak anti-szuicid hatása van.” Mindazonáltal egy ilyen kezelés elkezdéséhez „előbb fel kell mérni az öngyilkos magatartás kockázati tényezőit.” A beteget követnie kell „az első hónapban hetente kell újraértékelni a beteg állapotát, a második hónapban kéthetente, majd legalább havonta.”

Végül azt kérik, készüljenek olyan tanulmányok, amelyeknek középpontjában az antidepresszánsok gyermekekre gyakorolt hatása áll. „Túl kevéssé ismerjük ezeknek a molekuláknak a magzatra és a gyermekre gyakorolt hatását,” magyarázzák az akadémikusok. Csak gyermekorvos és / vagy a pszichiáter írhassa fel egy 18 éven aluli első antidepresszánsát!


Forrás: www.destinationsante.com - Fotó: digitalbob8 (Flickr.com)