Antioxidáns a szőlőben - hatékonyabb kezelés az akne ellen?
Hallott valaha a resveratrolról? Nyugodjon meg, mi sem, úgy tűnik viszont, hogy ez az antioxidáns, amely megtalálható a szőlőben és a borban, képes meggátolni annak a baktériumnak a szaporodását, amely az akne okozója.  
Nem meglepő, hogy a kutatók megpróbálták egyesíteni a resveratrol és a hagyományos akne elleni készítmények hatóanyaga, a benzoil-peroxid erejét. Sikerrel jártak, ami új kezelések kifejlesztését teszi lehetővé. A resveratrol az az anyag egyébként, amelynek a szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt az orvosok vörösbor fogyasztását ajánlják, természetesen csak felnőtteknek. 

Az antioxidáns megakadályozza a szabadgyökök képződését, amelyek sejt- és szövetkárosodást okoznak. Érdekes módon az oxidáló benzoil-peroxid működési mechanizmusa pedig abban áll, hogy szabadgyököket képez, amelyek elpusztítják a pattanásokért felelős baktériumot. 

A kutatók eredetileg azt feltételezték, hogy a két anyag kioltja egymást, azonban az oxidáns és az antioxidáns kombinációja megdöbbentően hatásosnak bizonyult. A benzoil-peroxid nagyobb hatékonyságú a baktériumokkal szemben, azonban mindössze 24 óráig tudja megakadályozni a szaporodásukat. Ezzel szemben a resveratrol, amely ugyan kevésbé agresszív, hosszú ideig blokkolja a baktériumok növekedését. 

Ráadásként a resveratrol nem annyira durva a bőrhöz, mint a benzoil-peroxid, amely irritációt válthat ki. 


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: sciencedaily.com
2014 OKT 31 00:58:29/