Asztma és sport: mit sportolhatnak az asztmabetegek?
Vizsgálatok támasztották alá, hogy a jó kondi kedvezően hat az asztmára is. A rendszeres edzés mindenkinél javítja a légzésfunkciót, így asztmabetegek esetében is segít az asztmás rohamot kiváltó hatások ingerküszöbét kitolni.

Az asztmabetegek számára az edzés célja a gondtalan aktív, sportos élet biztosítása. Ennek alapfeltétele a megfelelő gyógyszeres kezelés, ami megfelel az asztma súlyosságának.


Milyen sportot válaszon? 

Válasszon állóképességi sportot - például kerékpározást, úszást, gyaloglást vagy futást -, ha az általános állóképességet, valamint a légzését szeretné fejleszteni. Sportolás közben a pulzustartománya a maximális szívfrekvencia 60-70 százaléka körül legyen.

Nézzünk egy példát: egy 12 éves gyerek maximális szívfrekvenciája átlagban 220/perc. Állóképességi edzés esetén rendszeresen ellenőrizni kell a pulzust, és azt 150-160/perc körül tartani. A pihenők alatt érdemes megmérni a pulzust (ezt a a szülő, a testnevelés tanár, de akár a gyermek is elvégezheti), amelyek segítségével a gyerek hamar ráérezhet a megfelelő pulzustartományra. Emellett hasznos a pulzusmérő órák használata is. 

Korral ezek az értékek fokozatosan csökkennek. 40 éves korban, 190/perc maximális szívfrekvenciával számolva a megfelelő pulzustartomány valamivel 130/perc alatt van.

Az asztmabetegek számára javasolt heti 3-5, kb. 30 perces ilyen jellegű edzést beiktatni. Asztmások számára kiemelten fontos a sport előtti alapos bemelegítés, mert a túl hirtelen bekövetkező terhelés a hörgők összeszűküléséhez vezethet. Legrosszabb esetben hiperventilláció és légszomj is felléphet.


Asztma esetén javasolt sportok:

- úszás

- kocogás

- kerékpározás

- gyaloglás


A versenyeken való részvétel, illetve az azokhoz szükséges edzés és felkészülés alapvetően nem tiltott sem a fenti, sem más sportok (pl. foci) esetén sem. A verenyzés feltétele azonban, hogy a sportoló az asztmát konzekvensen kezelje és állapotát rendszeresen ellenőriztesse. Bátorításként: számos élsportoló, számos sportágból közismerten asztmával külzd.


Az erőedzés is lehetséges

Alapvetően az erőedzés is lehetséges az asztmások számára. Ugyan vannak asztmás élsportolók, számos asztmabeteg testi teljesítőképessége korlátozott a betegsége miatt. Normál sportegyesületi körülmények között hamar túlterhelheti magát egy asztmás beteg. Keressen olyan sportegyesületet, ahol az egén légzésfunkciójára, teljesítőképességére szabott edzéstervet tudnak biztosítani.


Testnevelés óra asztmásokkal

Alapvetően mindenki számára - gyerekeknek és fiataloknak - lehetséges  a spotolás, ha betartalnak bizonyos szabályokat. A legfontosabb szabály: minden edzés előtt használjon gorsan ható hörgőtágíító gyógyszert. Ennek köszönhetően várhatóan minden probléma nélkül teljesíthető az edzés.

Az asztmarohamok megelőzésére és kezelésére szolgáló korszerű gyógyszereknek köszönhetően mára érvényét vesztette az az ajánlás, hogy asztmások csak intervall edzést vagy az úszást választhatnak.


Mire kell ügyelni?

Az edzésprogram megkezdése előtt minden asztmabeteg elször vizsgáltassa ki magát. Ehhez érdemes egy ergometriá terheléses vizsgálatot is elvégezni, így jobban megítélhető az edzettség foka, és számos támpontot nyúlt az edzésterv összeállításához. Az edzés megkezdése előtt ügyljen az alábbiakra:

  • - a sportolni vágyó asztmás beteg álljon megfelelő orvosi kezelés alatt
  • - a beteg sportoláshoz is vigye magával a vészhelyzetben szükséges gyógyszereit, és legyen tisztában a teendőkkel
  • - csak olyan sportot válasszon, amit bármikor félbeszakíthat a beteg vagy a kísérőszemély veszélyeztetése nélkül
  • - vészhelyzet esetében legyen elérhető közelségben orvosi segítség

Fontos! Mielőtt elkezdene sportolni, győzödjön meg arról, hogy a választott megterhelés nem haladja meg erejét. Ha elbizonytalanodik, kérdezze meg háziorvosát.


Mi a terheléses asztma?

Az asztmás betegek légútjai bizonyos ingerekre (pl. száraz és hideg levegő) túlérzékenyen reagálnak és összeszűkülnek. Az allergia és a fertőzések mellett a testi megerőltetés is az asztmát kiváltó fő okok közé tartozik.

Sok mindenki légszomjtól szenved már az edzés megkezdését követő percekben, akár asztmás, akár nem.  Legtöbbször ezt a nem megfelelő edzettség okozza. Egészséges embereknél a légszomj magától elmúlik, ha a fizikai megterhelés abbamarad. Asztmás betegek szervezetében azonban láncreakciót válthat ki a megerőltetés. A légutak beszűkülnek, és az ebből következő légszomj sem múlik el attól, ha abbahagyják a mozgást.

Az asztmás betegek több mint fele szenved a terheléses asztmától, amely gyakoribb a gyerekeknél, mint a felnőtteknél, hiszen előbbiek többet mozognak. A terheléses asztma gyakran az első tünet, amit a szülők észrevesznek gyermekükön. Ha az asztmabeteg az edzés előtt beveszi a megfelelő gyógyszert, ezzel védi a légutakat a szervezet heves reakciójától.


Forrás: www.netdoktor.de - fotó: Rennett Stowe (flickr.com)
2015 SZE 15 15:44:57/