Átadták a siófoki kórház 3 milliárd forintos fejlesztését
A térségben élő 150 ezer ember juthat korszerű egészségügyi ellátáshoz a siófoki kórházban átadott csaknem 3 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően - tájékoztatott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézetben egyszerre két uniós támogatású projekt zárult le. Az egyik révén 2,16 milliárd forintból átfogó fejlesztéseket hajtottak végre, a másik, 689, 7 millió forintos beruházásnak köszönhetően a mai kornak megfelelő szintűre fejlesztették a sürgősségi ellátást.

A kórház 2500 négyzetméteres új szárnyában a sürgősségi betegellátó osztály mellett központi műtő és sterilizáló épült. Mintegy egymilliárd forintot fordítottak új orvosi eszközök beszerzésére. Az intézmény régi épületében ezer négyzetméternyi, a diagnosztikát és az intenzív ellátást szolgáló terület újult meg. A beruházás részeként mentőhelikopter-leszálló is épült.

Az átadóünnepségen Rétvári Bence azt mondta: a siófoki kórháznak nyáron stratégiai szerepe van a balatoni turisták egészségügyi ellátásában, és fogadnia kell az M7-es autópályán történő balesetek sérültjeit is. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt öt évben a magyar egészségügy fejlesztésére fordított 500 milliárd forintból 322 milliárd jutott kórházfejlesztésekre, többségében a vidéki intézmények felzárkóztatására, és az elmúlt hetekben, hónapokban több mint 160 kórházi projekt fejeződött be az országban.

Kitért arra is, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett az egészségügyi dolgozók elvándorlásának megakadályozására. Fontos eredménynek nevezte, hogy míg öt éve 420 rezidens lépett be a szakképzésbe, jövőre már 1100 felett lesz a számuk. A folyamatot kedvezően befolyásolja az is, hogy a rezidensek bérét mostantól nem egy-egy kórház, hanem a központi költségvetés állja - tette hozzá.

"A kórház betegellátásában teljesen új fejezet következik" - jelentette ki Inczeffy István, a siófoki intézmény vezetője. Hangsúlyozta: jelentős lépés történt a minőségi betegellátás felé az új épületkomplexummal, a megújult műszerparkkal és informatikai háttérrel.


Forrás: www.mti.hu - fotó: János Korom Dr. (flickr.com)
2015 DEC 22 15:48:00/