Áttétes melanóma: itt az immunterápia!
Az immunterápia egy kezelési módszer, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak a rák ellen. Franciaországban hamarosan egy új molekula fogja bővíteni a terápiás arzenált az előrehaladott áttétes melanóma ellen. A pembrolizumab hatásmechanizmusa a nivolumabéhoz hasonlít. Mindkettőt hamarosan a szakemberek használatára bocsátják.

A pembrolizumab egy anti-PD1, ugyanúgy, mint a nivolumab. Ezek a molekulák lehetővé teszik a rákos sejtek környezetben alvó antitesteknek, hogy felébredjenek... és megtámadják azokat. Más szóval, ezek a kezelések, amelyeket immunterápiának neveznek, lehetővé teszik az immunrendszernek, hogy maga védje meg a szervezetet.

A III. fázisú kutatást 834, előrehaladott melanomás betegen végezték el és nagyon jó eredményeket mutatott. 3 csoportba osztották a betegeket, közülük 279-en 2 hetente kaptak pembrolizumab kezelést és 277-en 3 hetente. A többiek ipilimumabot, a standard kezelést kapták. „Amikor megnéztük a betegség progressziója nélküli túlélési arányt, azt láttuk, hogy sokkal jobb a pembrolizumab", mondja Dr. Caroline Robert az Institut Gustave Roussy bőrgyógyászat osztályának vezetője, és a tanulmány szerzője. Ez ugyanis a pembrolizumabbal kezelt csoportoknál 40% és 42% volt 9 hónap alatt, az ipilimumabbal kezelt csoportnál csak 16%. Sőt, „a klinikai válasz 33% volt a pembrolizumabnál az ipilimumab 11%-ával szemben.” Azaz a betegek több mint egyharmada reagált pozitívan a kezelésre.

Látványos eredmények

Ami az átlagos túlélést illeti, „ezt még nem érték el a pembrolizumabot szedők csoportja, amikor megszakadt a tanulmány, a másik csoportban ez 11 hónap volt”. Az immunterápia tehát nagyban növeli a betegek túlélési esélyeit. Ezért Caroline Robert egy óriási lépésről beszél. Olyannyira, hogy a látványos eredmények is megfigyelhetők voltak: a tumor teljesen eltűnt. „Így közel 10% teljes terápiás válaszunk van pembrolizumabra és nivolumabra. "

A két molekula Franciaországban már megkapta a forgalomba hozatali engedélyét ebben az indikációban, és hamarosan elérhetővé válnak. Marad egy ismeretlen tényező: a kezelés időtartama. „ Nem tudjuk, mikor kell abbahagyni a kezelést. Ez probléma, "mondta Dr. Robert. „Klinikai vizsgálatok során még ki kell értékelni. Ma már nem olyan, mint egy antibiotikum vagy kemoterápia precíz protokollal. Amíg működik, és a betegek jól viselik, folytatjuk... "


Forrás: www.destinationsante.com - Fotó: NIH Images Gallery (Flickr.com)