Az 50 év alattiak 67%-százaléka herpeszes
A herpesz vírus egy széles körben elterjedt betegség. Az 50 évesnél fiatalabb emberek kétharmada fertőzött az 1-es típusú herpesz vírussal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A herpesz az egész világot megfertőzi. Több mint 3,7 milliárd 50 évesnél fiatalabb ember, azaz a lakosság 67%-a, hordozza az 1-es típusú herpesz vírust (HSV-1). Ez az, amire felhívja a figyelmet a WHO. A jelentés a PLOS ONE folyóiratban jelent meg.

A herpesznek két típusa van, mindkettő nagyon ragályos.  Az ajak herpeszt az 1-es típusú Herpes simplex vírus (HSV-1) okozza. A szájnyálkahártyán keresztül fertőz, ezt nevezzük általánosságban herpesznek.

A genitális herpeszt a 2-es típusú Herpes simplex vírus (HSV-2) okozza. Nemi érintkezés útján terjed, és a nemi szerveken fájdalmas fekélyek alakulhatnak ki.

A 15 és 49 év közötti korosztály 140 millió tagja herpeszes -mondja a WHO. Elsősorban az amerikai kontinens, Európa és a nyugati Csendes-óceán térsége a legfertőzöttebb.

Az ajakherpesz főként felnőttkorban, a szexualitással jelenik meg, főként az orális szex eredményeként. „Az oktatáshoz való hozzáférés és a megfelelő információk terjesztése a kétféle herpeszről valamint a többi szexuális úton terjedő fertőzésekről döntő fontosságúak lehetnek, hogy megvédjük a fiatalok egészségét” - nyilatkozta Dr. Marleen Temmerman a WHO Egészség és genetikai kutatás főosztályának vezetője.

"Gyógyíthatatlan" vírus

Ami a genitális herpeszt illeti, 417 millió fertőzött van a 15 és 49 évesek között.

Tekintettel a herpesz vírus fertőzésének mértékére, Dr. Temmerman hangsúlyozza annak fontosságát, hogy „javítani kell a kétféle herpesz vírus és általában a szexuális úton terjedő fertőzések adatgyűjtésén."

Ne feledje, ha egyszer elkapta a herpesz vírust, akkor már soha nem szabadul meg tőle teljesen. Az élet különböző szakaszaiban fordulhat elő, véletlenszerűen. Azonban lehetőség van, az előfordulásának korlátozására vírus ellenes, valacyklovir tartalmú gyógyszerek szedésével (megelőző kezelés).


Forrás: www.topsante.com - Fotó: Matt Baran (Flickr.com)
2015 NOV 08 20:53:43/