Budapest, 2018. december 4., kedd (OS) - Három évtizede az autista személyek esélyeinek előmozdításáért - miniszteri elismerést kapott az Autisták Országos Szövetsége. 2018. december 3-án a fogyatékossággal élő emberek világnapján a Nemzeti Színházban megrendezett "Jobb velünk a világ" gálaesten adta át Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár az Esélyteremtésért díjat Kővári Editnek az Autisták Országos Szövetsége elnökének.
    Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők és szakemberek alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc év alatt az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének.
    2004-ben elismeri a hazai jogszabály önálló fogyatékossági ágként az autizmust.
    2008-ban Országos Autizmus Stratégia készül, 2010-ben kormányhatározat formájában indulnak el az autizmus területére irányuló fejlesztések.
    2009-ben az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán az autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakirányú továbbképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a gyógypedagógusok.
    2010-ben az Autista Majorságok Hálózata, az általuk egyedülállóként nyújtott autizmus-specifikus szolgáltatások feltételrendszeréről Irányelvet készít.
    2011-ben megjelenik az első egészségügy szakmai irányelv az autizmusról/autizmus spektrumzavarról az autista személyek szakszerű egészségügyi ellátásának előmozdítása érdekében.


    Kiadó: Autisták Országos Szövetsége



MTI 2018. december 4., kedd 14:31

2018 DEC 09 06:55:00/