Az HIV vírus lehet a megoldás a rák hatékony kezelésére?
A HIV vírus, immunrendszert megtámadó, képességét át lehet irányítani terápiás célokra. Genetikailag módosított vírusokat használják a rák elleni küzdelemben.

A HIV vírus terápiás segítséget nyújthat bizonyos ráktípusok elleni küzdelemben. A kutatók genetikailag módosított vírusokat juttatnak be az immunrendszer bizonyos génjeibe, hogy segítsenek leküzdeni a rákos sejteket. The Conversation folyóirat tér ki erre a kutatási irányvonalra.

A rákos megbetegedés oka a DNS bizonyos sejtjeinek az anomáliája. Ezeket a problémákat okozhatják külső tényezők, mint például a dohány, vagy felhalmozódott apró hibákat, ha a DNS a sejt növekedésekor replikázódik. Az AIDS vírusa azért félelmetes, mert saját DNS-ének darabkáival fertőzi meg az immunrendszert. Ezt a képességét tanulmányozzák a kutatók.

Mivel gyakran nehéz in vitro fenntartani rákos szöveteket, sok genetikailag módosított sejtvonal áll a tudósok rendelkezésre. Amikor nagyszámú sejtre kell alkalmazni specifikus genetikai változásokat, lehetőség van a HIV-vírus módosítására, hogy szaporodjon és megfertőzze a célsejteket a kutatókat érdeklő DNS-szálakkal. Ez lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű, olyan genetikai hibát hordozó sejtet állítsanak elő, amelyek a rákot okozhatják.

A leukémia ellen

Van egy más mód a HIV-vírus rák elleni felhasználására, és ugyanazon az elven alapul. Néhány leukémiás beteget már kezeltek a módosított HIV-vírus segítségével. Ezek a vírusok a leukocita-T-knek adtak át olyan géneket, amelyek lehetővé tették, hogy felkutassák és elpusztítsák a rákos fehérvérsejteket. Két és fél évvel a kísérleti kezelésnek köszönhető gyógyulása után, a kis Emily Whitehead még mindig nem esett vissza.

Több mint 200 különböző típusú rákos megbetegedés létezik, amelyek mindegyikét több ezer rendellenes DNS okozhatja. A HIV-vírus segítségével végzett kezelés lehetővé teszi, hogy a beteg igényeihez pontosan igazodjon. Az orvosok felhívják a figyelmet, hogy ezzel a módszerrel a leukémia a legkönnyebben gyógyítható rák, mivel a rákos sejtek közvetlenül a vérben vannak jelen, ahova a módosított vírusokat is befecskendezik.


Mi a véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: www.maxisciences.com - Fotó: Steven Depolo (Flickr.com)
2015 JAN 06 12:16:41/