Az OBDK jogvédelmi tájékoztatóval kíván segíteni hajléktalanokon
Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a jogvédelmi segítségnyújtásról, az alapjogokról, a szolgáltatásokról, a speciális egészségügyi ellátásokról szóló kiadvánnyal kívánja erősíteni és bővíteni a hajléktalan embernek, az érintett területen dolgozók és a társadalom jogtudatosságát. 
Az OBDK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: a megelőzés, változtatás és a megoldáskeresés szándékával állnak a hajléktalan létben élők mellé. A központ "segíteni kíván minden olyan feltárható helyzetben, ahol az Alaptörvényben garantált, alapvető emberi és állampolgári, valamint az ágazati jogszabályokban meghatározott jogok sérülnek, vagy sérülhetnek" - fogalmaztak.
A kiadványt az elkövetkezendő időszakban a leginkább érintett területekre - a közép-magyarországi régióba és a megyei jogú városokba - juttatják el először az ellátottjogi képviselők.
Az OBDK korábban a szociális ellátórendszer szolgáltatásairól és a szakosított ellátásokról, a gyermekvédelmi szakellátásba (gyermekotthonba), nevelőszülőkhöz került gyermekeknek, valamint szüleiknek szóló hasznos tudnivalókról, az intézeti és az otthoni hospice ellátás magyarországi rendszeréről készített szakmai füzetet.
Forrás: MTI
2014 DEC 02 14:04:34/