Az aknét nem lehet hatékonyan kezelni antibiotikumokkal
Az Egyesült Államokban, az aknét főként antibiotikumokkal kezelik, pedig csekély a hatékonyságuk a Journal of American Academy of Dermatology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint. 

A túlzott antibiotikum használat pattanások kezelésére antibiotikum rezisztenciát teremt, és nem is hatékony e bőrgyógyászati ​​patológia kezelésére a New York University Langone Medical Center (Egyesült Államok) bőrgyógyász kutatói szerint. „Az orvosok és a betegek is túl engedékenyek lettek az antibiotikumokkal való visszaélés terén és az abból következő veszélyekkel: az antibiotikum rezisztencia jelenség növekedése terén," mondta Seth Orlow, gyermek- és serdülőkorú problémákra szakosodott bőrgyógyász.

Az akné egy krónikus bőrbetegség, amely a faggyút kiválasztó mirigyeket érinti. A pórusok eltömődését és mitesszerek, pattanások vagy csomók megjelenését okozza.

A NYU Langone Medical Center (USA) bőrgyógyász kutatói 137 2005 és 2014  között kezelt, 12 év feletti beteg orvosi dossziéját tanulmányozták. Minden beteg átlagosan 11 hónapon keresztül kapott antibiotikus kezelést, mielőtt orvosuk fel nem ismerte a gyógyszerek eredménytelenség és Izotretinoin alapú kezelést rendeltek el.

„Átlagosan majd hat hónap telt el e gyógyszer család felírása és a szer tényleges szedése között. A mellékhatás (magzati fejlődési rendellenességek, depresszió) lehet az oka ezeknek a "késéseknek", vélelmezik a kutatók. Pedig „a pattanások, a fiatalok körében, továbbra is az első ok a bőrgyógyász felkeresésére és nincs más, hasonlóan hatékony gyógyszer, az akné kezelésére, mint az izotretinoin", emlékeztet a kutató.

Az akné kezelése Franciaországban

Franciaországban, mert az antibiotikumok mérsékelt hatást fejtenek ki, és az antibiotikum rezisztencia kialakulásának veszélye miatt csak olyan helyzetekben írják fel, amikor feltétlenül szükséges (súlyos akné). És mivel az orális izotretinoin komoly magzati fejlődési rendellenességeket okozhat, a fiatal lányok, akik aknében szenvednek, csak hatékony fogamzásgátlás mellett szedhetik az izotretinoin tartalmú készítményeket, valamint terhességi tesztet kell csinálniuk 3 nappal a kezelés megkezdése előtt. A tesztet havonta meg kell ismételni, 3 nappal a kúra megkezdése előtt és a kezelés befejezése utáni 5. hétben is.


Forrás: www.topsante.com - Fotó: dailyhorrormoviez (Flickr.com)