Az alacsony kockázatú prosztatarákos páciensek kezelése nagyban függ az intézménytől
Azok a férfiak, akiket alacsony kockázatú prosztatarákkal diagnosztizáltak, egy sor kezelési opció közül választhatnak a betegség viszonylag jóindulatú természete miatt. Számos egyéb tényező közül, amely ezt a tényezőt befolyásolja, kulcsfontosságú szerepet játszik az intézmény, ahol a pácienst diagnosztizálták – derül ki a Yale friss kutatásából.

Az Urology című szaklapban publikált anyag olyan férfiakat vizsgált, akik alacsony kockázatú prosztatarákkal küzdenek. Rendszerint a következő kezelési opciók elérhetőek: a műtét, a sugárkezelés és a hormonkezelés, ezek a kezelések azonban az alacsony kockázatú páciensek esetében nem is mindig szükségesek.


Ilyenkor gyakran csupán arra a fajta kezelésre van szükség, amelynek során a pácienst rendszeresen és alaposan vizsgálják, de konkrét beavatkozásra csak akkor kerül sor, amikor a betegség agresszívebben lép fel.


A kutatás során több mint 95 ezer férfit vizsgáltak, akiket 2004 és 2013 között diagnosztizáltak alacsony kockázatú prosztatarákkal. A szakembereket az érdekelte, hogy a betegek milyen tényezők alapján döntöttek, amikor a kezelési módot kiválasztották.


„Úgy tűnik, hogy amikor a rákközpont egy tudományos kutatásokat végző, akademikus intézethez kapcsolódik, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem konkrét kezelés, hanem alapos megfigyelés történik” – mondja a kutatást vezető Dr. Nataniel Lester-Coll.

A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak csupán 12 százaléka került alapos megfigyelés alá, míg 88 százlék valamilyen konkrét kezelést kapott.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 25 09:00:00/