Az alkoholfogyasztás kis mennyiségben is rákot okozhat
Az alkoholfogyasztás számos rákfajta kialakulásának kockázatát növeli, és a 80 éven aluliak körében 2012-ben Új-Zélandon 236 rákos halálesetért felelt – derül ki az Otagói Egyetem friss kutatásából.

A Drug and Alcohol Review című szaklapban publikált anyag egy korábbi kutatásra épül, amely szerint az új-zélandi alkohollal összefüggésbe hozható halálesetek 30 százalékát rákos megbetegedés okozta. Ez nagyobb arány, mint az összes többi krónikus betegség esetében együttvéve.


A szakemberek több nagy nemzetközi kutatás több évtizedes eredményét is összevetették, és kiderült, hogy azok az alkohollal összefüggésbe hozható ráktípusok, amelyek Új-Zélandon a legtöbb halálesetet okozzák. Elsősorban a gégét, a szájat, a nyelőcsőt és a májat érintő rákról van szó.


„Különösen a mellrákkal kapcsolatos eredmények kijózanítók. Az alkohollal összefüggésbe hozható rákbetegségek általi elhalálozások 60 százaléka a nőkről szól, akik mellrák miatt veszítik életüket. Minden jel arra mutat, hogy 2007-ben 71 mellrák-halál, míg 2012-ben 65 eset kimondottan az alkoholhoz volt kapcsolható, ami elképesztően nagy szám” – fogalmaz a kutatást vezető Jennie Connor, az Otagói Egyetem munkatársa.

Kiderült az is, hogy a férfiak és a nők között viszonylag alacsony a különbség, ha alkohollal összefüggésbe hozható rákhalálról beszélünk.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 05 16:00:00/