Az asztma állapotának ellenőrzése

Az asztma állapotának rendszeres ellenőrzése abban segít, hogy az asztmáját kontroll alatt tudja tartani.

A legjobb, ha mindig feljegyzi tüneteit miután azok jelentkeztek. Ezek a feljegyzések sokat segítenek Önnek és orvosának a megfelelő terápia kialakításában. 
Egy másik módszer az asztma állapotának ellenőrzésére, ha csúcsáramlásmérő készüléket használ. Ez egy olyan készülék, amely megmutatja, hogy mennyire könnyedén távozik a levegő a tüdejéből. A csúcsáramlásmérő segítségével megállapítható, hogy mennyire jól kontrollálja asztmáját. A csúcsáramlásmérő értékeinek változása közelgő rohamra is figyelmeztethet akár már órákkal vagy napokkal azelőtt, hogy Ön észlelné a tüneteket. A roham alatt a csúcsáramlásmérő segítségével megállapítható, hogy mennyire súlyos a rohama, illetve hogy hat-e a gyógyszere.
Az alábbiakban egy általános leírást olvashat a csúcsáramlásmérő használatával kapcsolatban. Feltétlenül kérje meg orvosát, hogy tanítsa meg Önnek, hogyan és mikor kell használnia és minden esetben olvassa el a készülékhez tartozó használati utasítást is.

A csúcsáramlásmérő készülék használata

Keresse meg a legjobb mért csúcsáramlás értéket!
Az első lépés az, hogy megmérje a saját legjobb csúcsáramlás értékét.
Ahhoz, hogy a legjobb értéket megtalálja, használja a készüléket minden nap 2-3 héten keresztül. Az a legszerencsésebb, ha ezt olyankor teszi, amikor az asztmája teljesen kontroll alatt van, vagyis amikor jól érzi magát és nem tapasztal asztmás tüneteket.
Minden mérést követően írja fel a készülékről leolvasott értéket. A 2-3 hét alatt mért legmagasabb szám lesz az Ön legjobb értéke, mint viszonyítási alap.
A legjobb személyes érték idővel változhat. Kérdezze meg orvosát, hogy mikor mérje újra a legjobb személyes értéket. Használja a legjobb saját csúcsáramlás értéket a kezeléssel kapcsolatos döntések meghozatalára!
A következő lépés az, hogy kiszámolja a mért értékek alapján csúcsáramlási zónáit, melyek a legjobb saját csúcsáramlási érték alapján számolhatóak ki. A zónák segíthetnek asztmája állapotának ellenőrzésében, és az asztma kontroll alatt tartásában. A zónák színei a közlekedési lámpák színeit követik.
A zöld zóna (a legjobb érték 80%-ától a 100%-áig terjed) megfelelő kontrollt jelez. Ha fenntartó gyógyszeres kezelésben vesz részt (naponta szedi asztma gyógyszerét), akkor folytassa szedését. Folyatassa szedését akkor is, ha a mért értékek a sárga és piros zónába esnek.
A sárga zóna (a legjobb érték 50%-ától 79%-áig terjed) már figyelmeztető, ugyanis ilyenkor az asztma állapota romlik. Ha ilyen értéket mér, vegye be gyorshatású hörgőtágító gyógyszerét, ahogy azt az asztma kezelési tervében is találja. Konzultáljon orvosával arról, hogy egyéb asztma gyógyszereinek dózisát növelnie kell-e.
A piros zóna (a legjobb érték 50%-a alatt) azt jelenti, hogy sürgős orvosi segítségre szorul. Használja gyorshatású hörgőtágító gyógyszerét és azonnal hívja orvosát!

Számos módon használhatja csúcsáramlásmérő készülékét annak megállapítására, hogy asztmája mennyire van kontroll alatt

  • Használja a készüléket minden nap ébredéskor a naponta szedett asztma gyógyszer bevétele előtt. Tegye ezt napi rutinja részévé. Hasonlítsa össze a mért értéket az asztma kezelési tervében rögzített értékkel, hogy megállapíthassa, hogy asztmája kontroll alatt van-e.
  • Használja a készüléket a tünetek jelentkezésekor vagy rohamkor. Először vegye be a gyorshatású hörgőtágító gyógyszerét, és csak ezután használja a csúcsáramlásmérőt. Ez segít Önnek eldönteni hat-e a gyógyszer vagy további kezelésre van szüksége.
  • Használja minden más időpontban, amikor orvosa javasolja.

Általában naponta reggel és este ajánlott használni és a mért értékeket feljegyezni. Roham vagy rosszabbodás előjele lehet, ha az esti és reggeli értékek között nagy az ingadozás vagy hosszabb időn keresztül csökkennek az értékek. Ebben az esetben jelentkezzen kezelőorvosánál.
Ha több csúcsáramlásmérőt is használ (pl. otthonában és munkahelyén), akkor győződjön meg arról, hogy ugyanolyan típusút használjon.

A csúcsáramlás mérése

  1. Húzza a jelzőt a számozott skála legaljára.
  2. Álljon vagy üljön egyenesen.
  3. Vegyen mély levegőt, töltse fel teljesen tüdejét.
  4. Tartsa vissza lélegzetét, amíg a készüléket a szájába veszi, ezután a fúvóka körül zárja a száját.  Ne tegye a nyelvét a mérő nyílásába.
  5. Fújja ki a levegőt, amilyen erősen és gyorsan csak tudja. A csúcsáramlásmérő azt méri, hogy milyen gyorsan tudta kifújni a levegőt.
  6. Írja fel a kapott értéket. Ne jegyezze meg a mért értéket, ha köhögött vagy hibát követett el a mérés során, ilyenkor ismételje meg a mérést.
  7. Ismételje meg még kétszer az 1-től 6-ig leírt lépéseket. Jegyezze fel a legmagasabbat a három kapott érték közül. Ez az Ön csúcsáramlás értéke.
  8. Nézze meg azt, hogy melyik csúcsáramlási zónába esik a mért érték. Kövesse az adott zónára vonatkozó szükséges teendőket.

Mit tegyek, ha az asztmám rosszabbodik? 

Ha az asztmája megfelelően kontrollált, akkor nagyon ritkán tapasztal tüneteket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy asztmája rosszabbodik. Ilyenkor köhögés jelentkezhet, vagy légzési nehézségei támadhatnak. Lehetséges az is, hogy a megszokottnál több gyorshatású hörgőtágító gyógyszerre van szüksége. Ha ez történik, valószínűleg asztmás rohama van.
Az asztmás roham bevezető tünetek nélkül, hirtelen is elkezdődhet. A tünetek egyénenként különbözhetnek, még ugyanazon beteg esetében is. Az asztmás roham általában megszüntethető, ha időben észleli, és alkalmazza a megfelelő gyógyszert. 

Teendők

Gyors hatású hörgőtágító használata javasolt. Ha a roham nem szűnik meg 20 perc múlva ismételje meg a gyógyszerbevitelt. Ha a 2. ismétlésnél sem szűnt meg a roham, orvosi segítséget kell kérni és a rohamoldót ismét alkalmazni (3. alkalom). 
Súlyosabb tünetek esetén: ajkak elkékülése, gyors légzés, sípolás a ki és belégzésnél egyaránt, azonnal orvosi segítség szükséges!
Amennyiben ismeri a roham figyelmeztető jeleit, és azonnal fellép ellenük, elkerülhet egy súlyos asztmás rohamot. Találja meg és azonosítsa be orvosával együtt az asztmás roham Önre jellemző figyelmeztető jeleit.

Figyelmeztető jelek

Olvassa el az alábbi felsorolást, és jegyezzen meg minden olyan jelet belőle, ami vagy amik az Ön esetében is előforduló figyelmeztető előjelei az asztmás rohamnak:

  • éjszakai felébredés
  • köhögés, különösen éjszaka
  • légzési nehézség
  • mellkasi szorítás
  • zihálás
  • a normálisnál gyorsabb légzés
  • a megszokottnál könnyebb kifulladás
  • erős fáradtságérzet
  • viszkető, könnyező vagy üveges szemek
  • viszkető, kaparó vagy fájó torok
  • viszkető orr
  • mellkasi szorítás vagy fájdalom
  • tüsszögés
  • fejfájás
  • nyugtalanság
  • orrfolyás
  • arcszín megváltozása
  • szem alatti sötét karikák
  • több béta2-agonistára van szüksége, mint általában


Milyen tünetek tapasztalhatók asztmás roham esetén?

Ahogyan a különböző asztmás betegek rohamainak különböző figyelmeztető jelei vannak, ugyanez igaz magára a rohamokra is egy konkrét ember esetében. Mégis összeállítható egy lista arról, hogy a legtöbb asztmás beteg milyen tüneteket tapasztal asztmás roham esetén:

  • Kezdetben a légzés nehezebbé válik, és némileg gyorsabb a megszokottnál. Nagyon nehézzé is válhat, nagyon gyorssá vagy nagyon lassúvá.
  • Kezdetben még képes megfelelően levegőt venni ahhoz, hogy egész mondatokban beszéljen, idővel azonban ez rosszabbodik, már csak néhány szót tud kimondani egyszerre, megszakítás nélkül.
  • Zihálni, köhögni kezdhet és mellkasi szorítást érezhet, melyek egyre súlyosbodhatnak.
  • A pulzusa nagyon szaporává válhat.
  • Verítékezni kezdhet.
  • Az ajkai és az ujjai elkezdhetnek kékülni.

A tájékoztató a National Heart, Lung and Blood Institute (Nemzeti Kardiológiai, Pulmonológiai és Hematológiai Kutatóintézet – USA) kiadványának fordítása alapján készült.

2014 JAN 02 07:36:00/