Az asztma gyógyszerekről

Az asztmás betegek többségének két különböző típusú gyógyszert kell szednie.

 • Gyorshatású hörgőtágító gyógyszer, a tünetek azonnali kezelésére
 • Hosszú távú, fenntartó gyógyszer, melyet naponta kell szedni, azért, hogy csökkentse és megállítsa a légutak gyulladását, ezáltal elkerülhetővé válnak a tünetek és a rohamok.

Minden asztma betegnek szükséges és fontos, hogy mindig magánál tartsa gyorshatású gyógyszerét (ez az úgynevezett rohamoldó gyógyszer), azért hogy megtudja szüntetni az asztma tüneteket, azok rosszabbodása előtt. Erre az inhalációs gyorshatású béta2- agonista az elsődleges gyógyszer. A gyógyszer gyorsan hat, ellazítja a légutak megfeszült izmait, a légutak kitágulnak, ennek eredményeképpen több levegő tud keresztülhaladni rajtuk. 
Fontos tudnia, hogy gyorshatású hörgőtágító gyógyszerét az asztmás tünet jelentkezésének első figyelmeztető jelére rögtön használnia kell. Orvosa javasolhatja e gyógyszer használatát máskor is például testmozgás előtt.

FIGYELEM!

A GYORSHATÁSÚ HÖRGŐTÁGÍTÓ GYÓGYSZEREK NAGYON JÓK AZ ASZTMÁS TÜNETEK MEGSZÜNTETÉSÉRE, DE EGYÁLTALÁN NINCSENEK HATÁSSAL A LÉGUTAK GYULLADÁSÁRA, AMELYEK A TÜNETEKET OKOZZÁK.
ABBAN AZ ESETBEN HA GYORSHATÁSÚ HÖRGŐTÁGÍTÓ GYÓGYSZERÉT GYAKRAN VAGY MINDENNAP HASZNÁLNIA KELL, EZ JELEZHETI AZT, HOGY A FENNTARTÓ GYÓGYSZERES KEZELÉSÉN VÁLTOZTATNI KELL, EZÉRT HA ILYET TAPASZTAL, FELTÉTLENÜL BESZÉLJEN KEZELŐORVOSÁVAL! 

A hosszú távú fenntartó gyógyszeres terápia célja, hogy az asztma tünetek kialakulását megelőzze. Ezek a gyógyszerek lassabban hatnak, a gyorshatású hörgőtágító gyógyszereknél, és hatásuk is csak néhány hét elteltével érezhető. Ha sikerül asztmáját kontrollálnia előfordulhat, hogy csökkentheti ezen gyógyszerei dózisát.

A leghatékonyabb fenntartó gyógyszeres kezelés során gyulladáscsökkentő gyógyszereket használnak. Ezek a gyógyszerek csökkentik a légutak gyulladását és túlzott érzékenységét. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek akkor hatásosak, ha mindennap szedik őket, tehát azokban az időszakban is szükséges szedni őket, amikor a beteg nem tapasztal tüneteket. A legtöbb betegnek a leghatásosabb gyulladáscsökkentők az inhalációs kortikoszteroidok.
Néhányan tartanak vagy félnek a szteroidok szedésétől. Ugyanakkor az inhalációs kortikoszteroidokat az évek során nagy számú felnőtt és gyermekcsoporton tesztelték (ideértve a 2 éves korú gyermekeket is).  A vizsgálatok biztonságosnak találták használatukat, amennyiben az orvosi utasításokat betartva alkalmazták a gyógyszereket. Ezek a szteroidok nagyon sok mindenben különböznek azoktól az illegális fehérjeépítő szteroidoktól, melyeket néhány sportoló használ. Nem okoznak függőséget, akkor sem ha éveken keresztül napi szinten alkalmazzák őket. Előnyük, hogy az inhalálás miatt közvetlenül a tüdőbe jutnak, ahol szükség van rájuk.
Mint a többi gyógyszernek, így az inhalációs kortikoszteroidoknak is előfordulhat mellékhatásuk. Az orvosok egyetértenek ugyanakkor, hogy pozitív hatásuk sokkal nagyobb, mint az esetleges mellékhatások miatti kockázat.

Amennyiben orvosa inhalációs kortikoszteroidot javasol, az adagolószelepes inhalátor mellett használhat toldalékot is, ami segíti a gyógyszer közvetlen tüdőbe jutását.

FIGYELEM!

HA ORVOSA EGY ÚJ GYÓGYSZERT ÍR FEL ÖNNEK, KÉRDEZZE MEG, HOGYAN KELL HASZNÁLNIA! ÉRDEKLŐDJÖN A LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOKRÓL, ÉS HOGY MIT TEGYEN ABBAN AZ ESETBEN HA A MELLÉKHATÁSOK JELENTKEZNEK. KÉRDEZZE MEG, MI A TEENDŐ HA ELFELEJTETTE BEVENNI GYÓGYSZERÉT.

Más hosszú távú gyógyszeres kezelések az alábbiak lehetnek:

 • Inhalációs hosszú hatású béta2 – agonista gyógyszerek. Ezek a hörgőtágítók csak az inhalációs kortikoszteroidokkal együtt alkalmazása esetén segíthetnek az asztmás tünetek megelőzésében, önmagukban nem használhatóak súlyos tünetek kezelésére vagy a roham megszüntetésére.

 • A leukotrién – antagonista gyógyszerek az új típusú gyógyszerek csoportját alkotják a fenntartó gyógyszeres terápiában. Gátolják a leukotriének tevékenységét a légutakban (olyan anyagok, amelyek gyulladást okoznak a tüdőben és a légutakban). A leukotrién – antagonisták tabletta formájába kapható gyógyszerek. Önmagukban való alkalmazásukkal enyhe, de folyamatosan fennálló asztma kezelésére használják. Középsúlyos folyamatosan fennálló asztmában inhalációs kortikoszteroidokkal együtt alkalmazzák. Különösen jó hatása van azoknál a betegeknél, akik asztma mellett egyidejűleg szénanáthától is szenvednek.

 • A teofilin tabletta formában kapható gyógyszer, ami hörgőtágítóként funkcionálva tágítja a légutakat.  Enyhe folyamatosan fennálló asztma kezelésekor önállóan is alkalmazzák, azonban leggyakrabban inhalációs szteroidokkal együtt adják. Alkalmazása napjainkban háttérbe szorul. Tudnia kell, hogy Teofilin szedése esetén szükség van a vérszint folyamatos ellenőrzésére, biztosítva ezáltal a dózis megfelelő szintjét.


Tudnivalók a gyógyszerek szedésével kapcsolatban  

Az inhalátorok

Az inhalátor segítségével a gyógyszer közvetlenül a tüdőbe, a légutakba jut, ahol kifejti hatását. A legtöbb asztma gyógyszer spray vagy por formájában kapható és az inhalátoron keresztül kell a szervezetbe juttatni. Az inhalátoroknak több fajtája létezik.
Az inhalátor megfelelő elsajátítása nagyon fontos, ezért kérje meg orvosát vagy gyógyszerészét, mutassa meg hogyan használja az inhalátort, ezután tegyen egy próbát orvosa előtt, és kérje meg ellenőrizze megfelelően használja –e. Minden esetben olvassa el a terméhez kapott használati utasítást.

Kiegészítő toldalékok (spacer-ek)

A kiegészítő toldalék (spacer) használata során az adagolószelepes inhalátort használni sokkal egyszerűbb. Különösen a kortikoszteroidot tartalmazó adagolószelepes inhalátor esetében ajánlatos a kiegészítő toldalék használata, ugyanis így csökkenthető a nyelven és a szájüreg hátsó részében lerakódott gyógyszer mennyisége, és a torok irritációja, valamint növelhető a gyógyszer tüdőbe kerülő mennyisége. A kiegészítő toldalékoknak sok fajtája létezik. Néhány közülük szájhoz csatlakoztatható, más típusoknak arcmaszkjuk van különböző méretben segítve ezzel, felnőttek és gyermekek számára a használatot.
Sok toldalék az inhaláló készülék végére illeszkedik, más esetekben pedig a gyógyszer dobozát kell a toldalékhoz illeszteni. Létezik olyan adagolószelepes inhalátor is, amihez már eleve hozzá van csatlakoztatva a toldalék.
Porinhalátorok esetén nincs szükség toldalékokra.
A legtöbb toldalékhoz használati utasítás is tartozik. Kérje meg orvosát, mutassa meg hogyan működik a toldalék az adagolószelepes inhalátorra csatlakoztatva. Ezt követően próbálja meg Ön is használni, és kérje orvosát ellenőrizze megfelelően használja –e. 

Porlasztók

A porlasztó egy harmadik fajta eszköz, ami megkönnyíti a belélegezendő gyógyszerek bevételét. Nem spray segítségével működik, a gyógyszert finom ködbe burkolva juttatja be a légutakba. A porlasztó használata egyszerű, be és ki kell lélegezni egy maszkon vagy egy szájhoz csatlakoztatható csövön keresztül. Viszont használata több időt vesz igénybe, mint az inhalátoré. Mindemellett drágább, és nagyobb fenntartási igénye is van. A porlasztók használata különbözhet, ezért mindig az adott termék használati utasítását kövesse.
A porlasztók különösen hasznosak lehetnek csecsemők és gyermekek számára, illetve olyan felnőtteknek, akiknek problémát okoz az inhalátor használata. A készülék megfelelő használata fontos, ezért kérje meg orvosát vagy asszisztensét mutassa meg a porlasztó használatét, majd próbálja meg Ön is és ellenőriztesse orvosával, hogy megfelelően használja –e a porlasztót. 

Mik azok az asztma triggerek, és hogyan kerülhetőek el?

Az asztmás tüneteket kiváltó tényezők (asztma triggerek) elkerülése az asztma kezelési tervének fontos része.
Az asztmás tünetek leggyakoribb kiváltói: az allergének, irritáló anyagok, a testmozgás, és a vírus okozta fertőzések.
Az allergének azok az anyagok, amik allergiás reakciót okoznak. Az emberek egy részének immunrendszere „idegennek” és „veszélyesnek” ítéli meg őket, és túlzott reakcióba lép, hogy megvédje tőlük a szervezetet.

Az asztmás betegek leggyakoribb allergénjei:

 • Állati szőr, bőr, nyál, vizelet
 • Poratkák: kis bogarak, melyek ágybetétekben, matracokban, szőnyegekben, kárpitozott bútorokban tenyésznek
 • Csótányok ürüléke
 • Beltéri és kültéri penész
 • Fák és füvek pollenjei

Az irritáló anyagok, azok a közvetlen környezetünkben megtalálható dolgok, melyek tüdő irritáló hatásúak. Tüdőt irritáló anyagok például:

 • Cigarettafüst
 • Hideg levegő vagy időjárás változások, például fagy alatti hőmérséklet, magas páratartalom, viharok
 • Erős illatok vagy spray-k (parfümök, takarítószerek, főzés során felszabaduló gőz, lakkok)
 • Légszennyezés, ideértve az ózont is

További tényezők, amik az asztma betegek egy részénél tüneteket eredményezhetnek:

 • Testmozgás
 • Erős érzelmek, nevetés vagy sírás
 • A nyelőcső reflux betegsége
 • Az ételekben található szulfitok (szárított gyümölcsök, szárított burgonyakészítmények) vagy az italokban például borban, sörben található szulfitok
 • Egyes gyógyszerek, például az aszpirin vagy más non- szteroid  gyulladáscsökkentő szerek (ibuprofen vagy béta blokkolók, melyeket magas vérnyomásnál és zöldhályog esetén alkalmaznak.)
 • Légzőszervi fertőzések (megfázás, nátha ormelléküreg gyulladás)

A felsoroltak nem alkotnak teljes körű listát, azokról hogy mi válthatja ki az Ön esetében az asztma tüneteit, ezért fontos hogy megtudja, melyek okoznak az Ön esetében tüneteket.

A tájékoztató a National Heart, Lung and Blood Institute (Nemzeti Kardiológiai, Pulmonológiai és Hematológiai Kutatóintézet – USA) kiadványának fordítása alapján készült.