Az edzőtermeknek füldugót kéne adniuk a bérletekhez. A zene hangereje megközelíti egy kisrepülőét…
Csengett-e valaha a füle miután a hangszórók mellett step aerobikozott? Ez a jelenség nem meglepő, állítja az ausztrál National Acoustic Laboratories (Nemzeti Hallás Központ) tanulmánya. A fitnesz termekben lejátszott zene hangerejét 93-94 decibelre becsülik, ami valamivel kevesebb zaj mint, amit egy magánrepülő bocsát ki (100 db)!

93 decibel, hogy jobban lássák, egy kicsit kevesebb, mint egy magánrepülő (100 db), de több mint az iPodon hallgatott zene (90), valamint egy motorkerékpár (80), több mint egy sikoly (75), és a normál beszélgetés (75).

Janette Thorburn, füll-orr-gégész és a tanulmány szerzője azt mondja, hogy az ideális hangerő, ami mellett megőrizzük hallásunkat, 80 decibel körül van. "Amikor egy hang megközelíti a 100 decibelt, akkor a hallását 15 perc után károsíthatja," magyarázza, a Daily Mail napilapnak.

A tornateremben a gépek által kibocsátott zaj és az órák zenés kisérete veszélyeztetik a sportok szerelmeseinek hallását. A mennyiség, ami problémát okozhat: hetente négy óra sport. "Ha valaki egy héten négyszer egy órát ki van téve 93 decibel erősségű zajnak", annál növekszik a halláskárosodás esélye, állítja az ausztrál szakember. Nem kell túl sokat aggódni, ha az ember fiatal, de a kockázatot komolyan kell venni, ahogy öregszünk. "A kor előrehaladtával nagyobb a valószínűsége, hogy az ember elveszíti a hallását, mivel az ismételt magas hangerő károsíthatja a belső szőrsejteket, amik a belső fület borítják," mondta Janette Thorburn.

Mielőtt ugrálni menne, döntsön: csökkenti a tornateremben töltött időt vagy füldugót visel!


Minket is érdekel!

Olvassa el olvasóink hozzászólásait és ossza meg velünk gondolatait!
Forrás: topsante.com