Az étcsokoládé segíti az artériás betegségben szenvedő idősek járását
Étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket abban, hogy hosszabb ideig és gyorsabban legyenek képesek járni - derítették ki a római Sapienza Egyetem kutatói.

Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban az olasz szakemberek kimutatták, hogy étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.
    Ebben a betegségben beszűkülnek a láb perifériás vénái, és hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.
    A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő - 60 és 78 év közötti betegek - segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban a kutatók úgy vélték, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.
    A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott.
    Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idő nem javult, ha tejcsokoládét ettek.
    Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt - idézte Lorenzo Loffredót, a római egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a brit lap.
    A nitrogén-monoxid szintje, mely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.)
    Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxidszint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért.
    A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket.
www.telegraph.co.uk/health/10942402/Why-a-bar-of-dark-chocolate-could-put-a-spring-in-your-step


Forrás MTI

2014 JÚL 07 11:05:40/