Az impotencia gyógyszerek serkentik a szívet
Azok a férfiak, akik Viagrát vagy más szert szednek szexuális életük újraélesztésére, egy jótékony mellékhatást tapasztalhattak. Az erektilis diszfunkció kezelésére használt PDE5 gátlók csökkentik a férfiak halálozását és szívelégtelenség kialakulását egy szívinfarktus után – derül ki egy bevezető kutatás eredményeiből.
„A fentiekben ismertetett gyógyszerek 33%-kal csökkentették a férfiak halálozását az első szívinfarktust követő 3 év során azokhoz a betegekhez képest, akik nem szedték a gyógyszert” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Daniel Andersson, a Karolinska Institute kutatója. „Emellett 40%-kal csökkent a szívelégtelenség miatti hospitalizáció is.”

Úgy tűnik, a magasabb dózis növelte a túlélést. „Az eredményeink szerint dózisfüggő a kapcsolat a gyógyszer és a megnövekedett túlélés között” – nyilatkozta Andersson. „Azonban óva intek az elhamarkodott következtetések levonásától, mivel a kutatás kis számú minta adatait dolgozta fel.”

Az eredmények meglepték Anderssont és munkatársait, mivel az erektilis diszfunkció ismert rizikó a szívbetegségek számára. Arra számítottak, hogy a betegség miatti kezelés majd megnövekedett halálozással jár együtt. „Az eredmények azonban kis nyugalmat adhatnak azoknak a férfiaknak, akik keresztülmentek egy szívinfarktuson, de a szexuális életüket is fel szeretnék dobni” – nyilatkozta Dr. Martha Gulati, az University of Arizona College of Medicine-Phoenix kardiológia részlegének vezetője. „Természetesen aggódunk a szívbetegséggel küzdő betegek gyógyszerhasználata miatt, így fontos tudni, hogy ezek alkalmazása biztonságos-e” – magyarázta. A PDE5 gátlók az erek dilatációját okozzák, így fokozza a véráramlást a péniszbe, ezzel könnyebben elérhető és fenntartható a megfelelő erekció.

A jelenlegi kutatás során 43,000 svéd férfi adatait vizsgálták a kutatók, akik 2007 és 2013 között az első szívinfarktust szenvedték. Egy nemzetközi gyógyszerfelhasználási regiszter alapján ismert volt, hogy ki íratott fel PDE5 gátlót. Ezután a kutatók három évig követték a férfiakat. A gyógyszer szedése csökkentette a korai halálozást és a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. A gyógyszer azonban nem csökkentette szignifikánsan még egy infarktus kialakulását. A kutatás azonban nem bizonyít egyértelmű ok-okozati összefüggést.

„Azt azonban nem mondhatjuk, hogy minden betegnek ajánljuk a PDE5 gátló szedését” – nyilatkozta Andersson.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 20 12:00:00/