Az internetfüggőség előfutára lehet egyes mentális betegségeknek
Egy egyetemisták körében végzett, új kutatás szerint az internetfüggőség felhívhatja a figyelmet más mentális betegségekre, mint például depresszióra, szorongásra vagy impulzivitásra.

A kanadai kutatók szerint az eredmények alapján változhat az, hogy a pszichiáterek hogyan közelítik meg azokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt. A kutatásban 254, a McMaster University-n első évet kezdő gólya internetezési szokásait vizsgálták egy friss, illetve egy 1998-ban kifejlesztett Internetfüggőségi Teszt (IAT) felhasználásával.


„Az internethasználat jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 18 év során, miszerint egyre több ember dolgozik online, megjelentek a különböző megosztó és közösségi oldalak. Ezek alapján figyelnünk kellett, hogy a kérdőív alapján ne tituláljuk az egyszerű internethasználókat függőknek, álpozitív eredményt produkálva” nyilatkozta Dr. Michael Van Ameringen, az egyetem pszichiáter professzora.


A szűrővizsgálat során 33 gólya ütötte meg az internetfüggők szintjét, míg 107 ember a problémás internethasználó csoportba került. Emellett felmérték a tanulók mentális egészségét, impulzivitás, depresszió, szorongás vagy stressz jelei után kutatva. Az internetfüggők legtöbbje a videómegosztó és közösségi oldalak, illetve a különböző üzenetküldő alkalmazások használatánál vesztették el a kontrollt. Emellett problémájuk akadt a mindennapi rutin betartásával, s hajlamosabbak voltak szorongásra, depresszióra, figyelmetlenségre, indulatosságra.

Dr. Jan Buitelaar, a Radboud University Nijmegan Medical Center professzora nyilatkozta: „Az internet túlzott használata egy kevésbé tanulmányozott kérdéskör, mely akár súlyos pszichopatológiát is rejthet, s erősen összefügg a kényszeres viselkedéssel és függőséggel.”

A kutatás csak az internethasználat és mentális betegség közti kapcsolatot tárta fel. Van Ameringen szerint egy kiterjedtebb kutatás lesz szükséges ahhoz, hogy el lehessen dönteni a köztük fennálló ok-okozati kapcsolatot.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 29 12:00:00/