A Tufts University kutatócsapata által végzett tanulmányban Fang Fang Zhang, rákepidemiológus és csapata 6235 mellrákban szenvedő páciens adatait vetették alá alaposabb vizsgálatnak. A betegeket 4 csoportra osztották aszerint, hogy átlagosan mennyi izoflavon tartalmú ételt fogyasztottak mindennapjaikban. A 9,4 éves követéses vizsgálat végén arra a megállapításra jutottak, hogy az izoflavonokat legnagyobb mennyiségben fogyasztó nők halálozási rátája 21%-kal alacsonyabbnak mutatkozott, mint a legkevesebb izoflavont fogyasztóknál.
Bár ez a különbség nagyon látványos volt, Zhang mégis úgy nyilatkozott, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniuk az egyéb életstílusbeli és szocioökonómiai tényezőket sem. Azok a nők ugyanis, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak izoflavon tartalmú ételeket, mindemellett összességében fiatalabbak és fizikailag aktívabbak voltak, nem voltak elhízva, mellőzték a dohányzást és az alkoholfogyasztást, műveltebbek voltak és egy nagy százalékuk ázsiai származású volt, melyek tulajdonságok étkezési szokásaiktól függetlenül is hatással lehettek az eredmények alakulására.
Forrás: Medipress - Foto: Pixabay