Az omega-3 zsírsavak megakadályozhatják a skizofrénia kialakulását
Ausztrál és osztrák tudósok vizsgálatai bizonyították, hogy az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők képesek megakadályozni a skizofrénia és más pszichotikus betegségek tüneteinek kifejlődését sok évvel a szedésük után is.

A Melbourne-i Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

A skizofrénia (hasadásos elmezavar) leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A kór a népesség 1 százalékát érinti, ám amennyiben az első fokú rokonság körében van skizofréniás, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot.

A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethető betegségnek jelenleg nincs gyógyszere, a forgalomban lévő készítményekkel azonban enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők a tünetek - olvasható a PhysOrg hírportálnak a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofréniás betegek esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban. 

Paul Amminger, a Melbourne-i Egyetem docense által vezetett kutatócsoport 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történő adagolásával akár egy évvel is késleltethető a magas rizikójú csoportba tartozó személyeknél a klinikai tünetek kialakulása. A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en étrend-kiegészítőt, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott. 

A Nature Communications legújabb számában publikált közleményben a készítmény adagolásának távlati hatásáról számolnak be a kutatók, akik csaknem 7 éven át követték nyomon a vizsgálat résztvevőinek a sorsát. Adataik szerint az omega-3 zsírsavakat szedő 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) fejlődtek ki a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvevő közül 16-nál (40 százalék). A placebót szedőknél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség szimptómái és magasabb volt egyéb elmekórtani rendellenességek előfordulási gyakorisága is.

"Az omega-3 a vizsgált időszakban szignifikánsan csökkentette a pszichotikus rendellenességek kifejlődésének a rizikóját" - emelik ki a kutatók. Ugyanakkor rámutatnak, hogy a vizsgálatokat kisszámú résztvevő bevonásával végezték, így a projekt folytatását tervezik, emellett tisztázni kell az alkalmazott terápia hatásmechanizmusát is.

Forrás: mti.hu - fotó: Stephen Cummings (flickr.com)