Az ózonszennyezés káros hatással lehet a termékenységre
A városi környezetben magas talajközeli ózonkoncentráció veszélyezteti a szív és a tüdő egészségét, ráadásul úgy tűnik, belégzése a termékenységre is negatívan hat. 
A talajközeli ózon a gyermekekre, az idősekre és az asztmában szenvedőkre a legveszélyesebb, új kutatások szerint pedig a fogamzóképes korú nők is a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak. Az orvostudomány még messze nem derítette fel az ózon egészségre gyakorolt káros hatását, de az régóta ismert, hogy a tüdőben gyulladásra vezet a belégzése. 

Egy amerikai kutatócsoport megvizsgálta, különbözően hat-e a két nem képviselőnek egészségre az ózon és úgy találták, hogy a tüdő károsodása mellett a progeszteron, az ovulációban és a terhesség kapcsán meghatározó szereppel bíró hormon szintjét is befolyásolja. 

A kísérletek során azoknál az egereknél nem csak alacsonyabb volt a hormon szintje, hanem a megtermékenyíthető peték száma is csökkent, amelyek az ovuláció napján voltak kitéve olyan ózonmennyiségnek, amely megfelel az embert városi környezetben érőnek.

Az eredmények alapján a kutatók arra mutattak rá, hogy a nagyvárosokban élő nők meddőségi panaszai mögött állhatnak az ózonnak való kitettség következményei.


Forrás: sciencedaily.com
2015 MÁR 31 14:40:00/