Bizonyos antibiotikumok hallásvesztést okozhatnak
Egy egérkísérlet kimutatta, hogy az antibiotikumok egy bizonyos osztálya, amelyet életveszélyes bakteriális fertőzések kezelésére használnak az orvosok, a hallásvesztés fokozott kockázatának teszi ki a betegeket.  

A kutatók elmondták, hogy ezeket az antibiotikumokat gyakran alkalmazzák életveszélyes bakteriális fertőzésekben szenvedő újszülöttek esetében.


A Science Translational Medicine július 29-i számában megjelent tanulmány szerzői az aminoglikozid antibiotikumokra összpontosítottak, amelyeket az orvosok az agyhártyagyulladás, a bakterémia, valamint a cisztás fibrózisban szenvedő betegekben kialakuló légúti fertőzések kezelésére használnak. Ezek a gyógyszerek a belső fül érzékelősejtjeit károsítják, amelyek a hang és a mozgás észleléséért felelősek.


A kísérletben a kis mennyiségű aminoglikozidot kapott egészséges egerekben kismértékű hallásvesztés következett be. Azokban az egerekben azonban, amelyek olyan gyulladásban szenvedtek, amely annak felelt meg, amit az emberekben aminoglikozidokkal kezelnek, sokkal nagyobb fokú hallásvesztés alakult ki, amikor aminoglikozid antibiotikumot kaptak.


A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a bakteriális fertőzések okozta gyulladás fokozza az aminoglikozidok felvételét a belső fülben, ami jelentős mértékben megnöveli a hallásvesztés kockázatát.


„Jelenleg elfogadott tény, hogy bizonyos betegeknek a hallásukkal kell fizetniük azért, hogy túlélhessenek egy életveszélyes bakteriális fertőzést” – nyilatkozta Peter Steyger, az Oregoni Orvostudományi Egyetem fül-orr-gégész professzora. „Minél hamarabb el kell érnünk, hogy minden kórházba hatékony alternatívákat vezethessünk be az életveszélyes bakteriális fertőzések kezelésére, hogy ne kelljen feláldoznunk a betegek hallását.”


Forrás: Medipress - Fotó: Cukrom.hu
2016 ÁPR 11 10:10:32/